پابا (PABA) یا ویتامین B10

مکمل پابا
آنچه در این مقاله میخوانید

پارا آمینو بنزوئیک اسید (PABA) که به عنوان ویتامین B10 هم شناخته می‌شه، یک ترکیب آلی هست که در بعضی از مواد غذایی پیدا می‌شه و توسط صنایع شیمیایی هم تولید می‌شه. به کرم ضد آفتاب اضافه می‌شه و به عنوان مکملی برای کمک به تیره شدن موهای خاکستری و بهتر شدن بعضی از مشکلات پوستی و موارد دیگه استفاده می‌شه. تیم بدن خوبا به‌صورت کامل در این مقاله در مورد عملکرد پابا (PABA)، مزایا و معایب احتمالی و دوز مصرفیش صحبت می‌کنیم.

ویتامین پابا (PABA) یا B10 چیست؟

ویتامین B10 (ویتامین Bx) یک نام جایگزین برای ترکیب آلی PABA که یک ماده کریستالی سفیده هست. بخشی از مجموعه ویتامین B محسوب می‌شه، ولی یک ویتامین و یک ماده مغذی ضروری نیست. در مخمر آبجو، گوشت اندام‌ها، قارچ، غلات کامل و اسفناج پیدا می‌شه. (1، 2) بدن شما همچنین می‌تونه این ترکیب رو با استفاده از باکتری‌های خاصی در روده شما سنتز کنه.

مکمل پابا (PABA) به تولید فولات (ویتامین B9) کمک می‌کنه. بااین‌حال، مقدار فولات تولید شده برای رفع نیازهای شما ناکافیِ، بنابراین باید اون رو از منابع غذایی دیگه تأمین کنید. (1، 3) تصور می‌شه مکمل پابا (PABA) وقتی به عنوان مکمل مصرف بشه برای پوست و مو مفید باشه. این ماده به‌صورت صنعتی به‌صورت قرص، پودر، عصاره و فرم کاربرد موضعی تولید و به فروش می‌رسه. (1)

PABA

مزایای احتمالی مکمل پابا (PABA)

بااینکه چندین فواید پیشنهادی برای مکمل‌های پابا (PABA) وجود داره، اما مطالعات کمی از این ادعاها پشتیبانی می‌کنن.

محافظت در برابر آفتاب

  • مکمل پابا (PABA) می‌تونه اشعه ماوراء بنفش (UV) رو جذب کنه (به ویژه اشعه UVB که با آفتاب سوختگی و آسیب DNA مرتبط است.) بنابراین، این ماده از دهه 1940 یک عنصر کلیدی در کرم‌های ضد آفتاب بوده، اما بعداً با واکنش‌های پوستی آلرژیک در برخی افراد مرتبط شد. (4، 5)
  • از سال 2019، مکمل پابا (PABA) دیگه به‌طور کلی برای استفاده در ضد آفتاب توسط سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA)، ایمن و مؤثر شناخته نشده. (6)
  • گاهی اوقات در برخی از لوسیون‌ها و سایر محصولاتی که به عنوان مرطوب کننده به بازار عرضه می‌شن، اغلب در ترکیب با آلوئه ورا پیدا می‌شه و به‌ندرت هم در شامپوها، نرم‌کننده‌ها و رژلب‌ها استفاده می‌شه. (7)

اختلالات مربوط به پوست

  • علاوه بر محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش، ادعا می‌شه که پابا به مشکلات پوستی مربوط به سخت شدن، تجمع بافت و تغییر رنگ کمک می‌کنه البته نحوه‌ی بهبود این شرایط هنوز مشخص نیست. (8)
  • برای اولین بار، پابا (PABA) برای درمان بیماری Peyronie(که با تجمع پلاک فیبری در داخل آلت تناسلی مشخص می‌شه)، مورد بررسی قرار گرفته. (9)
  • یک مطالعه نشون داد که مصرف مکمل پتاسیم پابا (PABA) به‌طور قابل توجهی اندازه پلاک رو در افراد مبتلا به بیماری Peyronie در طی 12 ماه در مقایسه با دارونما کاهش می‌ده. (10)
  • بااین‌حال، تحقیقات بیشتری نیازِ و در حال حاضر تصور می‌شه که مکمل پابا (PABA) برای درمان این وضعیت بی‌اثر هست. (11)
  • ماده مکمل پابا (PABA) همچنین به عنوان یک درمان احتمالی برای اسکلرودرمی (یک بیماری خود ایمنی که باعث سفت شدن پوست و رسوبات فیبری در اندام‌ها می‌شه)، شناسایی شده. (8)
  • یک مطالعه گذشته نگر روی 467 فرد مبتلا به اسکلرودرمی نشون داد که 90٪ از کسانی که مکمل‌های پتاسیم پابا (PABA) رو دریافت کردن، نرم شدن پوست خفیف، متوسط یا مشخص رو در مقایسه با 20٪ از گروه کنترل تجربه کردن. (12)
  • بااین‌حال، این یکی از چند مطالعه محدود در مورد این موضوعه و بیش از 30 سال پیش انجام شده و یک جورایی دیگه قدیمی محسوب می‌شه. تحقیقات دیگه نشون دادن که مکمل پابا (PABA) هیچ تأثیری روی سختی پوست مرتبط با اسکلرودرمی نداره، بنابراین تحقیقات بیشتری نیاز است. (8)
  • در آخر، مکمل پابا (PABA) اغلب به عنوان یک درمان برای ویتیلیگو معرفی می‌شه (وضعیتی که با رنگ‌دانه و لکه‌های سفید روی پوست مشخص می‌شه). بااینکه بعضی از افراد مبتلا به این اختلال ادعا می‌کنن که مکمل‌های پابا (PABA) بهشون کمک می‌کنه، اما مطالعات علمی محدودی از این ادعا حمایت می‌کنن. (13)

مراقبت از مو

یکی از اولین موارد استفاده از مکمل‌های پابا (PABA) کمک به رنگ گرفتن مجدد موهای سفید شده زودرس بود. امروزه هم برای این منظور استفاده می‌شه و بسیاری از شواهد شخصی نشون می‌دن که علیرغم کمبود تحقیق، مؤثر هست. مطالعات در دهه‌های 1940 و 50 نشون داد که مصرف پابا (PABA) در دوزهای روزانه از 200 میلی‌گرم تا 24 گرم منجر به تیره شدن موها شده و به موهای سفید کمک می‌کنه تا به رنگ اصلی خودشون برگردن. (14، 15، 16)

بااین‌حال، مهمِ که توجه داشته باشید که بعضی تحقیقات نشون دادن که بعد از قطع مصرف مکمل، موها دوباره سفید شدن. (14) علاوه بر این، بااینکه پابا (PABA) در مطالعات اولیه نشون داده بود که موهای سفید رو تیره می‌کنه، اما این اثر اخیراً مورد مطالعه قرار نگرفته. بعضی از محققان به این نتیجه رسیدن که پابا (PABA) به دلیل عوارض جانبی ناشناخته‌ای که داره نباید صرفاً برای تیره کردن مو مصرف بشه. (14، 17)

مکمل پابا

ایمنی و اقدامات احتیاطی مکمل پابا (PABA)

  • بعضی از افراد واکنش‌های آلرژیک به ضد آفتاب‌های حاوی پابا (PABA) داشتن که براشون باعث ایجاد بثورات قرمز و خارش‌دار شده. (18،19)
  • امروزه پابا (PABA) دیگه به ضد آفتاب در ایالات‌متحده اضافه نمی‌شه و به‌ندرت در لوازم آرایشی پیدا می‌شه. بعضی از افراد ممکنه به دوزهای مکمل خوراکی بالاتر مکمل پابا (PABA) حساس باشند، اما تحقیقات انسانی نیاز هست.
  • مصرف دوزهای بالای مکمل‌های پابا (PABA) برای کسانی که مشکلات کبدی و کلیوی دارن بی‌خطر در نظر گرفته نمی‌شه.
  • حداقل شش مورد از آسیب حاد کبدی بعد از استفاده از مکمل‌های پابا (PABA) برای بیماری Peyronie گزارش شده. بااین‌حال، این عارضه جانبی ممکنه برای کسانی که شرایط زمینه‌ای ندارن و پابا (PABA) مصرف می‌کنن (20) به وجود نیاد.
  • همچنین مهمِ که توجه داشته باشید که مکمل پابا (PABA) بر اساس تحقیقات موجود (11) یک درمان ناکارآمد برای این بیماری در نظر گرفته می‌شه.
  • علاوه بر این، تصور می‌شه که پابا (PABA) می‌تونه در کلیه‌ها انباشت پیدا کنه، البته هیچ منبع علمی برای این ادعا وجود نداره؛ بنابراین، کسانی که مشکلات کبدی یا کلیوی دارند نباید مکمل پابا (PABA) رو بدون نظارت پزشکی مصرف کنن. (21)
  • علاوه بر این، مکمل پابا (PABA) ممکن است با سولفونامیدها (داروهای سولفا)، از جمله آنتی بیوتیک‌های خاص، تداخل داشته باشه و اثربخشی اون‌هارو کاهش بده. برای همین نباید اون‌هارو نباید با هم مصرف کرد. (22)

دوز مصرفی پابا (PABA)

تحقیقات کمی از استفاده یا مزایای مکمل‌های خوراکی پابا (PABA) حمایت می‌کنن. به این ترتیب، دوز توصیه شده یا استانداردی برای اون وجود نداره. بیشتر مکمل‌های پابا (PABA) موجود در بازار 500 میلی‌گرم در روز رو توصیه می‌کنن امامی آن مصرف از 100 میلی‌گرم تا بیش از 1000 میلی‌گرم متغیره. همیشه قبل از شروع مکمل پابا (PABA) با پزشکتون صحبت کنید به‌خصوص که اثرات طولانی مدت این ترکیب به خوبی شناخته نشده.

در نهایت، ایمنی مکمل‌های پابا (PABA) در کودکان و زنان باردار یا شیرده ناشناخته است. به این دسته از افراد توصیه نمی‌شه که پابا (PABA) رو به‌صورت خوراکی مصرف کنن، اما استفاده موضعی از این ترکیب احتمالاً بی‌خطرِ. اگه از یک محصول آرایشی حاوی مکمل پابا استفاده می‌کنید و متوجه بثورات پوستی یا تحریک پوستی شدید، استفاده از آن‌رو قطع کنید.

جمع‌بندی

ماده پابا (PABA) که به عنوان ویتامین B10 هم شناخته می‌شه، یک ترکیب عالی که در بعضی غذاها و مکمل‌ها پیدا می‌شه. در گذشته، یک ماده رایج در کرم ضد آفتاب بود، چون اشعه UVB رو مسدود می‌کنه. تحقیقات محدودی هم نشون می‌دن که مکمل‌های پابا (PABA) ممکنه به تیره شدن موهای سفید و بهبود مشکلات پوستی‌ای که شامل تجمع و سفت شدن بافت هستند کمک کنه. بااینکه که کاربردهای موضعی و اکثر مکمل‌ها به‌طور کلی بی‌خطر در نظر گرفته می‌شن، اما اثرات مکمل پابا (PABA) به‌طور کامل شناخته نشده. دوزهای بالا ممکنه منجر به عوارض جانبی مضری بشه.

ما در تیم بدن خوبا سعی می‌کنیم تا همیشه شمارو نسبت به مکمل‌ها و عوارضشون آگاه و بهتون در انتخاب مکمل مناسب و نحوه‌ی قرار دادن اون در رژیمتون، کمک کنیم.

منابع

 

1.https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/4-Aminobenzoic-acid

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491814/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257725/

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6304211/

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/

6.https://www.fda.gov/media/124655/download

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6467356/

8.https://www.alliedacademies.org/articles/treatment-of-scleroderma-with-paraaminobenzoic-acid-effect-on-disease-morbidity.pdf

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756553/

10.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15774254/

11.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20142049/

12.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3180546/

13.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5017284/

14.https://www.karger.com/Article/FullText/504414

15.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17792884/

16.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14794992/

17.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290285/

18.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1526173/

19.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/309749/

20.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18624965/

21.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18624965/

22.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780702028588500105

اشتراک گذاری:

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *