سرین (L-Serine)
آنچه در این مقاله میخوانید

سلام من پویا بیات هستم و در بحث مکمل‌های آمینواسیدهای غیرضروری امروز می‌خوایم درباره سرین (L-Serine) صحبت کنیم.

سرین (L-Serine) چیست؟

سرین (L-Serine) یک اسیدآمینه است که در بیوسنتز پروتئین‌ها استفاده می‌شود. دارای گروه α آمین (که در شرایط بیولوژیکی NH۳+ پروتونه شده) و یک گروه کربوکسیل (که در شرایط بیولوژیکی -COO− دپروتونه شده) است و یک زنجیره جانبی متشکل از یک گروه هیدروکسی متیل است که آن را به‌عنوان یک اسیدآمینه قطبی طبقه‌بندی می‌کند.

سرین (L-Serine) در شرایط طبیعی فیزیولوژیکی می‌تواند در بدن انسان سنتز شود و یک اسیدآمینه غیرضروری محسوب می‌شود. اسیدآمینه سرین (L-Serine) توسط کدون‌های UCU، UCC، UCA، UCG، AGU و AGC رمزگذاری می‌شود. اسیدآمینه سرین (L-Serine) در بیوسنتز پورین‌ها و پیریمیدین‌ها نقش بسیار مهمی دارد.

این ماده پیش ساز چندین اسیدآمینه از جمله اسید آمینه گلایسین و اسید آمینه سیستئین و همچنین تریپتوفان موجود در باکتری‌ها است. این ماده همچنین پیش ساز بسیاری از متابولیت‌های دیگر ازجمله اسفنگولیپیدها و فولات است و نقش مهمی در عملکرد کاتالیزوری بسیاری از آنزیم‌ها دارد. نشان داده شده است که در جایگاه فعال آنزیم‌های کیموتریپسین، تریپسین و بسیاری از آنزیم‌های دیگر وجود دارد.

نشان داده شده است که گازهای عصبی و بسیاری از مواد مورد استفاده در حشره‌کش‌ها با ترکیب با رزیدوهای سرین (L-Serine) در محل فعال آنزیم استیل کولین استراز، باعث مهار کامل آنزیم می‌شوند. زنجیره جانبی اسیدآمینه سرین (L-Serine) می‌تواند تحت گلیکوزیلاسیون مرتبط با O قرار گیرد که ممکن است ازنظر عملکردی مربوط به دیابت باشد.

نقص در بیوسنتز اسیدآمینه سرین (L-Serine) در ارتباط نقص‌های آنزیمی نقص 3-فسفوگلیسرات دهیدروژناز، نقص 3-فسفوسرین فسفاتاز و نقص فسفوسرین آمینوترانسفراز است که منجر به علائم عصبی شدید مانند میکروسفالی مادرزادی و عقب‌ماندگی شدید حرکتی می‌شود. سرین (L-Serine) برای سنتز لیپیدهایی به نام فسفاتیدیل سرین که غشای سلولی سلول‌های عصبی را تشکیل می‌دهند ضروری است.

همچنین برای رشد فرآیندهای عصبی نیز ضروری است. بااین‌حال، مشخص نیست که آیا مکمل‌های آن مستقیماً سطح این اسیدآمینه را در مغز افزایش می‌دهند یا خیر. سرین (L-Serine) در بسیاری از پروتئین‌ها وجود دارد و ازنظر عملکردی مهم است. با یک گروه الکلی، این اسیدآمینه برای متابولیسم چربی‌ها، اسیدهای چرب و غشای سلول موردنیاز است.

اسیدآمینه سرین (L-Serine) در رشد عضلات و یک سیستم ایمنی سالم و همچنین در مسیرهای بیوسنتز پیریمیدین، پورین، کراتین و پورفیرین نقش عمده‌ای دارد و همچنین در محل فعال کلاس آنزیم سرین پروتئاز که شامل تیریپسین و کیموتریپسین است، نیز یافت می‌شود.

سرین (L-Serine) یک آمینواسید که به‌طور طبیعی در غذا وجود دارد و اخیراً به‌عنوان یک درمان بالقوه برای درمان بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)، بیماری آلزایمر (AD)، نوروپاتی خودمختار حسی ارثی نوع (HSAN1) و القای خواب مورد توجه مجدد قرار گرفته است.

کاربرد سرین (L-Serine)

از اسیدآمینه سرین (L-Serine) در موارد زیر استفاده شده است:

  • سرین (L-Serine) به‌عنوان مکمل در رده سلول تخمدان همستر چینی TF 70R و در محیط کشت فیبروبلاست جنینی موش (MEF) استفاده شده است.
  • اسیدآمینه سرین (L-Serine) در تهیه بافر Tris-BSAN برای هموژنیزاسیون استفاده شده است.
  • همچنین از سرین (L-Serine) برای آنالیز کمی دفع پلی پپتیدها در ادرار استفاده شده است.

چگونه میزان سرین (L-Serine) رو در بدن افزایش بدیم؟

مؤثرترین راه برای افزایش سطح آمینو اسید سرین (L-Serine)، خوردن غذاهاییِ که به‌طور طبیعی دارای مولکول بالایی هستن.

مواد غذایی زیر از منابع سرین (L-Serine) حساب می‌شن:

  • سویا
  • آجیل (به‌خصوص بادام‌زمینی، بادام و گردو)
  • تخم‌مرغ
  • نخود
  • عدس
  • گوشت
  • ماهی

عملکرد بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی سرین (L-Serine)

  1. به‌عنوان پیش ماده برای سنتز نوکلئوتید عمل می‌کند.
  2. در پیشرفت و عملکرد سیستم عصبی مرکزی نقش دارد.
  3. به‌عنوان پیش ماده گلایسین توسط سرین هیدروکسی متیل ترانسفراز عمل می‌کند.
  4. سرین (L-Serine) همچنین در تکثیر سلولی نیز نقش دارد زیرا در یک آزمایش بالینی انسانی مورد تأیید FDA به‌عنوان یک درمان احتمالی برای بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک در نظر گرفته شده است.
  5. همچنین شواهدی وجود دارد که این اسیدآمینه می‌تواند نقشی درمانی در دیابت داشته باشد.

 

اگر این مقاله رو دوست داشتید پیشنهاد میکنم پرولین رو هم مطالعه کنید.

اشتراک گذاری:

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *