وینسترول (Winstrol) چه نوع دارویی هست؟
وینسترول (Winstrol) یکی از پرطرفدارترین استروئیدهای بازار هست مخصوصاً برای افرادی که دنبال بدن کات و خوشتراش هستند. وینسترول (Winstrol) یکی از مشتقات DHT هست و یا به عبارت بهتر استروئیدی هست که ساختار تغییر یافتهای از DHT دارِ. دو عدد تغییر اساسی وینسترول (Winstrol) رو از DHT متمایز میکنه.
یکیش اضافه شدن گروه پیرازولی بجای گروه کتویی DHT هست و دومیش اضافه شدن گروه متیل که برای حفاظت از این هورمون برای بعد از تزریق به بدن هست درواقع در کربن شماره 17 این تغییر اعمال شده که باعث میشه کبد نتونه این هورمون رو بشکنه و از بین ببره. با اعمال این تغییرات خاصیت آندرژونیکی این هورمون بهطور چشمگیری کاهش یافته و خاصیت آنابولیکی افزایش داشته رتبه آنابولیکی به آندروژنیکی وینسترول ۳۲۰ به ۲۰ هست و مهمتر از این رتبهبندی تأثیرات واقع گرایانه نسبت به این رتبهبندی هست که این استروئید به ما میده.
مزیت وینسترول (Winstrol)
وینسترول (Winstrol) خواص زیادی داره، یکیش کاهش چشمگیر پروتئین پایند شونده به هورمون جنسی یا به اختصار SHBG هست. این خاصیت باعث میشه که استروئیدها بهطور آزادانه مورد استفاده قرار بگیرند و با این پروتئین پایند نشن برای مثال تستوسترون آزاد بیشتری خواهیم داشت. البته همه استروئیدها میتونن SHBG رو کاهش بدن اما وینسترول این کار رو با قدرت بسیار بالایی انجام میده و مطالعات نشون میدن که حتی با دوزهای پایین تا 50 درصد SHBG کاهش پیدا میکنه.
خواص دیگر این استروئید مثل بقیه استروئید هاست مثل افزایش سنتز پروتئین، افزایش بالانس نیتروژنی، افزایش تعداد گلبولهای قرمز و جلوگیری از عملکرد گلوکوکورتیکوئیدها. نکته خاصی که برای وینسترول (Winstrol) وجود داره اینِ که وینسترول هم به صورت تزریقی وجود داره و هم به صورت خوراکی، درواقع این دو فرم دارو یکسان هستن. یک میلیگرم خوراکی و تزریقی فرقی ندارند.
البته بعضی از مطالعات نشون میدن که فرم خوراکیش SHBG رو بیشتر کاهش میده و اینکه فرم تزریقی اون در کل بهتر از فرم خوراکیش در عضله سازی کمک میکنه، اما در نهایت میشه اینو فهمید که این تفاوتها معنیدار نیستند. تفاوت عمده این دو این هست که فرم تزریقی کمی کمتر از فرم خوراکیش به کبد فشار میاره.
وینسترول (Winstrol) چه زمانی مورد استفاده قرار میگیره؟
وینسترول (Winstrol) بیشتر در دوران کات استفاده میشه و به ندرت دیده میشه که از این دارو در دوران حجم استفاده بشه، اما میشه از این دارو در زمان حجم هم استفاده کرد البته در دوزهای پایین و با این هدف که اثر بخشی داروهای دیگه رو بیشتر کنیم. در مورد خانمها اما موضوع کمی فرق میکنه و میشه از وینسترول (Winstrol) در زمان حجم استفاده کرد البته با توجه به عوارضی که داره باید کاملاً حساب شده این اتفاق بیافته.
البته جایگزینهای امنتری هم وجود داره. اثرات وینسترول (Winstrol) بیشترین تأثیر رو در ورزشکارانی داره که در ورزشهای عملکردی فعالیت میکنند. این دارو میتونه قدرت رو بالا ببره و این به این معنی هست که با توجه به ورزشی که افراد دارن میتونن توان یا سرعتشون رو افزایش بدن، این درحالیکه که باعث افزایش وزن زیادی نمیشه.
یک مورد خاص دیگه هم درباره این استروئید وجود داره که اون هم حس خشک شدن مفاصل یا درد مفاصل هست. دلیل این موضوع این هست که وینسترول (Winstrol) آروماتاز نمیشه و اگر در دوره از تستوسترون استفاده نشه استروژنی برای کمک به مفاصل و احتباس آب لازم وجود نخواه داشت. استک هایی رو میشه برای این عارضه انجام داد مثل ناندرولون و وینسترول یا تست و ناندرولون و وینسترول (Winstrol) که از این عارضه جلوگیری کنه.
همونطور که بالاتر هم گفته شد وینسترول (Winstrol) به استروژن تبدیل نمیشه پس خود این دارو عوارض استروژنی نداره، اما زمانی که با تستوسترون استک بشه میتونه مقدار تست آزاد رو افزایش بده و این افزایش باعث میشه که ریسک بیشتری برای بالاتر رفتن استروژن باشه که اینجا باید از داروهای ضد استروژن استفاده بشه.
عوارض وینسترول (Winstrol)
عوارض آندروژنیکی این دارو کم هستند، اما ریزش مو آکنه رو میتونه ایجاد کنه، البته برای افرادی که بهطور ژنتیکی از قبل به این موارد حساس هستند. بعضی افراد برای مبارزه با عوارض آندروژنیکی استروئیدها از داروهایی مثل فیناستراید استفاده میکنند، باید اینو بدونید که این داروها تأثیری روی وینسترول و امثالش (مشتقات DHT) نداره.
این داروها جلوی اثر آنزیم 5 آلفا ردوکتاز رو میگیرن که تست به DHT تبدیل نشه. این استروئیدها از قبل ساختار DHT رو دارند. عوارض آندروژنیکی این دارو برای خانمها صفات ثانویه مردانه هست که مثل رویش موی زائد، کلفت شدن صدا و بزرگ شدن کلیتوریس و همچنین بر هم خوردن قاعدگی رو میتونه به همراه داشته باشه.
عوارض قلبی عروقی وینسترول (Winstrol) قویترین عوارض اون هستند، وینسترول (Winstrol) به اینکه HDL رو کاهش بده و LDL رو افزایش بده معروفِ و معمولاً فرم خوراکیش اثر قویتری در این موضوع داره. پس هنگام استفاده از وینسترول (Winstrol) حتماً حواستون به کلسترول باشه. با رژیم غذایی مناسب و تمرینات هوازی میشه تا حدودی جلوی این عوارض رو گرفت.
وینسترول (Winstrol) جزو خانواده DHT هاست، درسته که به اندازه خانواده 19 نورها تستوسترون رو سرکوب نمیکنه اما به مقدار خیلی زیاد تست طبیعی بدن رو سرکوب میکنه و اگر از این دارو در دوره به تنهایی استفاده میکنید حتماً باید یک برنامه PCT درست برای بعد از دوره داشته باشید. عوارض کبدی وینسترول (Winstrol) چیز مخفی نیست و حتماً باید آنزیمهای کبدی در حین استفاده چک بشن و کاملاً مراقب این آنزیمها باشیم. کارهایی که برای کبد میشه انجام داد بالا نبردن دوز این دارو و همچنین مدت زمان استفاده از این دارو هست.
روش مصرف وینسترول (Winstrol)
دوز مصرفی این دارو در حیطه پزشکی برای آقایون معمولاً روزی ۶ میلیگرم هست و برای خانمها ۲ تا ۴ میلیگرم، البته اگر عوارض برای خانمها آشکار بشه دوز رو کمتر میکنن. فرم تزریقی هم معمولاً ۵۰ میلیگرم هر ۲-۳ هفته هست. اما در بحث بدنسازی و دوپینگ این دوز بین ۲۵ تا ۵۰ میلیگرم در روز هست.
البته افراد حرفهایتر روزانه ۵۰ میلیگرم یا حتی ۱۰۰ میلیگرم هم از این دارو استفاده میکنند که برای اکثر افراد ورزشکار دوز بسیار زیادیِ و این دوز ها نهایتاً باید یک الی دو هفته باشه و مجموع طول زمان مصرف ۶ تا ۸ هفته. در مورد خانمها هم دوز ۵ میلیگرم دوز خوبی هست البته بعضیها هستند که تا ۲۰ میلیگرم هم مصرف میکنند و این بستگی به ژنتیک فرد داره که چقدر بتونن این دارو رو تحمل کنند.
اما عموم خانمها با دوز ۵ میلیگرم روزانه میتونن نتایج خوبی بگیرن. در مورد خانمها فرم تزریقی پیشنهاد نمیشه و اگر مجبور به استفاده شدید هفتهای ۲۰ میلیگرم دوز خوبی میتونه باشه که البته بازم پیشنهاد نمیشه چون هم قابل کنترل نیست و هفتهای یکبار نمیتونه اثر خاصی برای فرد بذاره.
دوز مؤثر آقایان: ۲۵ تا ۵۰ میلیگرم روزانه خوراکی، ۵۰ تا ۱۰۰ میلیگرم تزریقی یک روز در میان یا روزانه
دوز مؤثر خانمها: ۵ تا ۱۰ میلیگرم روزانه، تزریقی پیشنهاد نمیشه.
زمان ردیابی: خوراکی ۳-۴ هفته، تزریقی تا ۹ هفته.
گردآوری: مهدی طیبی
منابع
Metabolism. 1990 Nov;39(11):1167-9
Effects of nandrolone Deca Durabolinnoate on bone mineral content R, Righi GA, Turchetti V, Vattimo A.).
Cancer Res 1978 Nov;38(11 Pt 2):4186-98
(Charts) from Minto et al
AIDS. 1996 Jun;10(7):745-52
Sattler et al. Am J Physiol Endocrinol Metab 283: e1214-22
J Acquir Immune Defic Syndr Hum Retrovirol. 1999 Feb 1;20(2):137-46
اگر این مطلب براتون مفید بوده، پیشنهاد میکنم مطلب اوکسی متولون را نیز مطالعه بفرمایید.