ترئونین (L-Threonine)
آنچه در این مقاله میخوانید

ترئونین (L-Threonine) چیست؟

ترئونین (L-Threonine) یک آمینو اسید ضروری است یعنی مصرف آن برای سلامتی ما حیاتی است. از بین ۲۰ آمینو اسید، ۹ مورد از آن‌ها ضروری تلقی می‌شوند زیرا بدن نمی‌تواند آن‌ها را سنتز کند و باید مصرف شوند. ترئونین (L-Threonine) یکی از آن اسیدهای آمینه ضروری است. این آمینو اسید توسط بدن شما سنتز نمی‌شود و بنابراین باید از رژیم غذایی دریافت شود.

این اسید آمینه از عملکرد سیستم عصبی مرکزی، سلامت سیستم قلبی عروقی، کبد و سیستم ایمنی بدن شما پشتیبانی می‌کند. علاوه بر این، به سنتز گلیسین و سرین در بدن کمک می‌کند که به نوبه خود به تولید کلاژن، الاستین و بافت ماهیچه‌ای کمک می‌کند. علاوه بر این، ترئونین (L-Threonine) به ساخت استخوان‌های قوی و مینای دندان کمک می‌کند و با تقویت سیستم ایمنی بدن، روند بهبود زخم پس از ضربه یا جراحی را تسریع می‌کند.

ترئونین (L-Threonine) یکی از آمینواسیدهای مهم در بدن است که با اسید آسپارتیک و متیونین موجود در بدن ترکیب می‌شود تا به‌طور مشترک به کبد در هضم چربی‌ها و اسیدهای چرب کمک کند. این فرآیند به کاهش تجمع چربی در کبد کمک می‌کند زیرا در غیر این صورت بر عملکرد کبد تأثیر منفی می‌گذارد.

این اسید آمینه همچنین در درمان بیماری لو گریگ، معروف به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک مفید است. تحقیقات علمی نشان می‌دهد که درمان با استفاده از این آمینو اسید به کاهش علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام‌اس کمک می‌کند. علاوه بر این به عنوان یک محرک ایمنی شناخته می‌شود که باعث رشد غده تیموس در بدن می‌شود.

نکته مهم درباره ترئونین (L-Threonine)

ترئونین (L-Threonine) به تولید اسیدهای آمینه دیگر ازجمله گلیسین و سرین کمک می‌کند. این آمینواسیدها برای تولید بافت ماهیچه‌ای، کلاژن و الاستین ضروری هستند. این اسید آمینه ماهیچه‌ها و بافت‌های همبند ما را قوی و انعطاف‌پذیر نگه می‌دارد. قلب در گروه ماهیچه‌ها قرار دارد و سطح بالایی از ترئونین (L-Threonine) در آنجا یافت می‌شود.

همچنین ترئونین (L-Threonine)برای استخوان‌ها و دندان‌های قوی ضروری است و می‌تواند به بهبود سریع جراحات و بهبود سریع زخم‌ها کمک کند. سیستم ایمنی بدن برای تولید آنتی‌بادی به این آمینو اسید نیاز دارد. سیستم عصبی مرکزی نیز به مقدار زیادی از آن نیاز دارد، زیرا ممکن است به جلوگیری از انواع خاصی از افسردگی‌ها کمک کند. منابع غذایی حاوی این آمینو اسید شامل گوشت، محصولات لبنی، قارچ، سبزیجات برگ‌دار و غلات است.

تا زمانی که رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، کمبود این آمینو اسید بعید به نظر می‌رسد اما گیاهخواران سخت‌گیر بهتر است از مکمل آن استفاده کنند. یکی از اولین علائم کمبود این آمینو اسید در بدن، تغییرات ناگهانی و شدید خلق‌وخو و تحریک‌پذیری است. علائم دیگر شامل گیجی، مشکلات گوارشی و کبد چرب هست.

ترئونین

فواید ترئونین (L-Threonine) برای سلامتی

  • ایمنی بدن را تقویت می‌کند: این آمینو اسید نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد. تیموس یک غده کوچک است که در قسمت گردن قرار دارد و باعث ایجاد لنفوسیت‌های T (سلول‌های T) می‌شود که با عفونت مبارزه می‌کند. تیموس از این آمینو اسید برای ساخت سلول‌های T استفاده می‌کند.
  • کمک به هضم قوی: ترئونین با تولید یک لایه مخاطی که دستگاه گوارش را می‌پوشاند و از دستگاه گوارش شما محافظت می‌کند. مخاط یک لایه محافظ است که از تأثیر آنزیم‌های گوارشی بر بافت روده جلوگیری می‌کند. مطالعات نشان داده است که سطوح پایین این آمینو اسید در حیوانات منجر به مشکلات گوارشی و کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن حیوانات می‌شود و محققان معتقدند این به دلیل وجود سد مخاطی بی‌کیفیت در روده است.
  • ترئونین (L-Threonine) ناکافی همچنین ممکن است باعث سندرم روده نشت کننده شود، یک وضعیت ناگوار و خطرناک که در آن آلرژن‌هایی مانند گلوتن می‌توانند به جریان خون منتقل شده و باعث ایجاد حساسیت شوند. کمبود این آمینو اسید نه تنها بر سیستم ایمنی تأثیر منفی می‌گذارد بلکه باعث کاهش جذب مواد مغذی نیز می‌شود. کمبود این ترکیب می‌تواند منجر به مجموعه‌ای از مشکلات دیگر سلامتی در بدن شود.
  • تقویت کبد سالم: در کبد ترئونین (L-Threonine) با اسیدهای آمینه آسپارتیک اسید و متیونین ترکیب شده و اسیدهای چرب را تجزیه می‌کند. کمبود این آمینو اسید می‌تواند باعث تجمع چربی در کبد شده و به‌طور بالقوه منجر به نارسایی کبد شود.
  • تقویت بافت و استخوان‌ها: ترئونین (L-Threonine) برای تشکیل و حفظ بافت همبند قوی و سالم ضروری است. به‌غیراز آب، کلاژن فراوان‌ترین ماده در بدن است. این ماده در داخل بدن ما قرار دارد و پوست، استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، شریان‌ها و دستگاه گوارش را تقویت می‌کند. این آمینو اسید برای تولید کلاژن سالم ضروری است، زیرا پیش‌نیاز تولید دو اسید آمینه دیگر؛ سرین و گلیسین در بدن است که کلاژن را تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، به تسریع بهبود زخم‌ها و شکستگی استخوان‌ها نیز کمک می‌کند.
  • بهبود اختلالات عصبی: سیستم عصبی مرکزی حاوی مقادیر زیادی ترئونین (L-Threonine) است. مکمل‌های حاوی این آمینو اسید با بالا بردن سطح گلیسین در بدن، برخی از پتانسیل‌ها را در درمان ALS (بیماری لو گریگ) نشان می‌دهد. استفاده مستقیم از مکمل گلیسین بی‌اثر تلقی می‌شود، زیرا نمی‌تواند به سیستم عصبی مرکزی منتقل شود. همچنین برخی تحقیقات نشان می‌دهد که بیماری ام‌اس، بیماری دیگری که بر عملکرد ماهیچه‌ها و اعصاب تأثیرات منفی می‌گذارد، می‌تواند از مکمل‌های حاوی ترئونین (L-Threonine) سود ببرد.
    بااین‌حال، مطالعات دیگر نشان می‌دهد که این آمینو اسید همچنین می‌تواند سلامت روانی را بهبود بخشد و به درمان انواع خاصی از بیماری‌های افسردگی کمک کند، به‌ویژه هنگامی‌که درنتیجه سندرم روده نشت کننده یا سایر علل مرتبط با آلرژی غذایی باشد.
  • بهبود بیماری اضطراب: شایع‌ترین بیماری سلامت روان در ایالات‌متحده اضطراب است. این بیماری یک نگرانی جدی است بااین‌حال سازمان بهداشت جهانی تعیین کرده است که بیشتر مبتلایان به این بیماری با ترئونین (L-Threonine)، تحت درمان قرار گرفته‌اند. با افزایش در دسترس بودن عناصر سازنده انتقال‌ دهنده‌های عصبی در سیستم عصبی مرکزی، مکمل‌های حاوی این آمینو اسید می‌تواند به کاهش اضطراب و استرس کمک کند.
  • افزایش جذب مواد مغذی: ترئونین (L-Threonine) دارای توانایی بسیار مهمی هست که به جذب مواد مغذی کمک کرده و باعث می‌شود پروتئین‌هایی که می‌خوریم برای استفاده بدن در دسترس تر قرار بگیرند.
  • بهبود بیماری سلیاک: بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی است که در آن گلوتن باعث حمله سیستم ایمنی به سلول‌های روده کوچک می‌شود. علائم شایع شامل خستگی، تحریک‌پذیری، اسهال، گرفتگی، درد استخوان و مفاصل و کاهش وزن بدون دلیل است. مصرف ترئونین (L-Threonine) اضافی می‌تواند به کاهش این علائم بسیار کمک کند.
  • خواب‌آوری: این آمینو اسید پاسخی برای همه اختلالات خواب موجود نخواهد بود، اما هنگامی‌که منشأ این اختلال بیماری سلیاک، آلرژی غذایی یا واکنش‌های دیگر به غذاها باشد، به دلیل کمک به ساخت پوشش مخاط روده می‌تواند به افراد در خواب بهتر کمک کند.
  • یک ماده ضروری برای تولید B12: ترئونین (L-Threonine) برای تولید ویتامین B12 در بدن ضروری است. ویتامین B12 کلید اصلی افزایش انرژی، بهبود خلق‌وخو، بهبود حافظه، سلامت قلب، بهبود پوست و مو هست.

منابع غذایی حاوی ترئونین (L-Threonine)

بهترین منابع ترئونین (L-Threonine) مواد غذایی همچون گوشت گاو، مرغ، تخم‌مرغ و محصولات لبنی است. منابع گیاهی شامل لوبیا، آجیل، سویا، جوانه بروکسل، اسپیرولینا و دانه‌هایی مانند کنجد و کدوتنبل است. غذاهای زیادی حاوی این آمینو اسید هستند، به همین دلیل در صورت داشتن رژیم غذایی مناسب کمبود این آمینو اسید بسیار کم اتفاق می‌افتد. به‌احتمال زیاد، شما در حال حاضر میزان کافی از این پروتئین را از رژیم غذایی خود دریافت می‌کنید.

برخی از مواد غذایی که حاوی ترئونین (L-Threonine) می‌باشند، عبارت‌اند از:

  • جلبک دریایی: حدود ۲۳۵۴ میلی‌گرم در هر وعده
  • گوزن و سایر گوشت‌های شکار: حدود ۲۰۰۰ میلی‌گرم در هر وعده
  • بوقلمون: حدود ۱۹۹۳ میلی‌گرم در هر وعده
  • بیشتر ماهی‌ها: حدود ۱۹۸۰ میلی‌گرم در هر وعده
  • پروتئین سویا: حدود ۱۹۵۵ میلی‌گرم در هر وعده
  • تخم‌مرغ: حدود ۱۹۴۹ میلی‌گرم در هر وعده
  • گوشت بلدرچین: حدود ۱۸۳۹ میلی‌گرم در هر وعده
  • گوشت قرقاول: حدود ۱۸۳۴ میلی‌گرم در هر وعده
  • صدف: حدود ۱۷۷۰ میلی‌گرم در هر وعده

علائم و علل کمبود ترئونین (L-Threonine) در بدن

کمبود این آمینو اسید به‌ندرت اتفاق می‌افتد، زیرا اکثر افراد به میزان کافی این آمینو اسید را از مواد غذایی دریافت می‌کنند. بااین‌حال، افرادی که رژیم نامتعادلی دارند، مانند گیاهخواران ممکن است غذاهای حاوی این آمینو اسید را به مقدار کافی مصرف نکنند که می‌تواند باعث کاهش سطح این اسید آمینه در بدن آن‌ها شود.

کمبود این آمینو اسید، ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:

  • مشکلات گوارشی
  • تحریک‌پذیری یا تحریک عاطفی
  • گیجی
  • افزایش چربی کبد
  • جذب ضعیف مواد مغذی

عوارض جانبی مصرف ترئونین (L-Threonine)

ازآنجاکه این آمینو اسید به‌طور طبیعی در مواد غذایی وجود دارد، نیازی به مصرف مکمل‌های حاوی این آمینو اسید نیست. تحقیقات زیادی در مورد اثرات مصرف این آمینو اسید در دوران بارداری و شیردهی انجام نشده است، بنابراین زنانی که باردار هستند یا قصد باردار شدن دارند، احتمالاً باید از مصرف این مکمل‌ها اجتناب کنند.

دوزهای بیش‌ازحد ترئونین (L-Threonine) ممکن است باعث سردرد، ناراحتی معده، حالت تهوع، بثورات پوستی و کبد چرب شود. دوزهای بالا همچنین می‌تواند باعث تولید بیش‌ازحد اوره در بدن شود که می‌تواند سمی باشد. دوزهای بسیار زیاد ممکن است، عملکرد کبد را مختل کنند.

اگر این مقاله رو دوست داشتید پیشنهاد میکنم ال فنیل الانین رو هم مطالعه کنید.

اشتراک گذاری:

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *