سلام من پویا بیات هستم و در بحث مکملهای آمینواسیدهای غیرضروری امروز میخوایم درباره پرولین (L-Proline) صحبت کنیم.
مقدمهای از پرولین (L-Proline)
پرولین (L-Proline) یک آمینو اسید غیرضروری است که خود را بهعنوان پودر کریستالی سفید بیبو و با طعم شیرین یا تلخ نشان میدهد و محلول در آب و الکل است، پرولین (L-Proline) با عوامل اکسید کننده قوی ناسازگار است و بهعنوان افزودنی و طعمدهنده مواد غذایی استفاده میشود. این آمینو اسید بهطور طبیعی در عسل وجود دارد. همچنین در غذاها و دسرهای ژلاتینی، محصولات لبنی و گوشت و سبزیجات فرآوری شده کاربرد دارد.
پرولین (L-Proline) چیست؟
پرولین (L-Proline)، یک اسید آمینه غیرضروری بیبو یا دارای بوی خفیف و مشخص با طعم کمی شیرین است؛ از این آمینو اسید در تحقیقات بیوشیمیایی و تغذیهای، آزمایشات میکروبیولوژیکی، محیط کشت، بهعنوان معرف آزمایشگاهی، مکمل غذایی و مواد اولیه برای کاپتوپریل و انالاپریل و استفاده میشود.
همچنین از آمینو اسید پرولین (L-Proline) بهعنوان طعمدهنده و مکمل غذایی استفاده میشود و از عناصر اصلی تشکیل دهنده عسل به شمار میرود. پرولین (L-Proline) شامل یک گروه آمینو، یک گروه کربوکسیلیک اسید و یک پیرولیدین زنجیره جانبی است که آن را بهعنوان آمینو اسید غیر قطبی و آلیفاتیک طبقهبندی میکند.
این ماده همچنین پیش ساز با ویتامین C برای کلاژن است، بلوک سازنده ساختار تاندونها، رباطها، شریانها، وریدها و ماهیچهها است و در ترمیم زخم اهمیت دارد. پرولین (L-Proline) یکی از 20 اسید آمینهای است که برای سنتز پروتئینها در بدن انسان استفاده میشود. این اسید آمینه در کد ژنتیکی انسان با کدون CCA، CCC، CCG و CCU رمزگذاری شده است.
پرولین (L-Proline) تنها آمینو اسید پروتئین زایی است که یک آمین ثانویه است، به این معنی که نیتروژن آمین آن به دو گروه آلکیل متصل است. تقریباً همه پروتئینهای بدن انسان حاوی پرولین (L-Proline) هستند و تنها اسیدهای آمینهای که بیشتر فراوان هستند آلانین و گلوتامین هستند. این آمینو اسید به ویژه در تولید کلاژن که جزء اصلی پوست، غضروف و استخوان است، اهمیت دارد.
اقدامات بیوشیمیایی پرولین (L-Proline) خالص شامل آگونیسم ضعیف گیرندههای گلیسین و برخی گیرندههای گلوتامات است. گیاهان همچنین از این اسید آمینه برای تولید بافتهایی مانند گرده استفاده میکنند. مکملهای بهداشتی حاوی این ماده اغلب برای حمایت از رشد بافت همبند مصرف میشوند.
تاریخچه پرولین (L-Proline)
پرولین (L-Proline) اولین بار در سال 1900 توسط ریچارد ویلستاتر جدا شد که اسید آمینه را هنگام مطالعه ان متیل پرولین N-methylproline به دست آورد و این آمینو اسید را با واکنش نمک سدیم دی اتیل مالونات با (1،3-دیبروموپروپان) سنتز کرد. سال بعد، امیل فیشر پرولین را از کازئین و محصولات تجزیه استر (γ-phthalimido-propylmalonic) جدا کرد و سنتز پرولین را از (استر فتالیمید پروپیلمالونیک) منتشر کرد. نام پرولین (L-Proline) از پیرولیدین، یکی از اجزای تشکیل دهنده آن گرفته شده است.
بیوسنتز و پرولین (L-Proline)
پرولین (L-Proline) بهصورت بیوسنتتیک از اسید آمینه ال گلوتامات L-glutamate مشتق شده است. گلوتامات-5-سامی آلدهید ابتدا توسط گلوتامات 5-کیناز (وابسته به ATP) و گلوتامات-5-سامی آلدئید دهیدروژناز (که به NADH یا NADPH نیاز دارد) ایجاد میشود. سپس میتواند بهصورت خودبهخود چرخه بزند و 1-پیرولین-5-کربوکسیلیک اسید ایجاد کند که توسط پیرولین-5-کربوکسیلات ردوکتاز به پرولین (L-Proline) کاهش مییابد (با استفاده از NADH یا NADPH)، یا توسط اورنیتین آمینوترانسفراز به اورنیتین تبدیل میشود و پسازآن چرخه سوزی توسط اورنیتین سیکلودامیناز برای تشکیل این آمینو اسید ایجاد میشود.
عملکرد پرولین (L-Proline)
پرولین (L-Proline) مشتق از اسید آمینه گلوتامین است. این آمینو اسید پیش ساز نوعی پروتئین به نام کلاژن است که برای حمایت از بافتهای بدن مانند پوست، استخوانها، ماهیچهها، تاندونها و غضروفها عمل میکند. اثرات این آمینو اسید را بیشتر در قسمتهایی از بدن که حاوی کلاژن هستند میتوان مشاهده کرد و همچنین ممکن است به عملکرد سالم سیستم ایمنی کمک کند و در غضروفها نیز وجود دارد و برای عملکرد مناسب مفاصل و تاندونها مهم است.
پرولین (L-Proline) یک ترکیب آلی و یک اسید آمینه غیرضروری است که توسط افراد سالم در بدن سنتز میشود مانند سایر آمینو اسیدها، این ماده را میتوان در منابع حاوی پروتئین مانند گوشت، تخممرغ و همچنین محصولات لبنی و طیور یافت. این آمینو اسید همچنین میتواند در مکملها به شکل کپسول و قرص باشد و همچنین در نوشیدنیهای ورزشی برای بدنسازان و ورزشکاران موجود است.
این اسید آمینه همچنین از عناصر اصلی تشکیل دهنده عسل به شمار میرود. حیاتیترین عملکرد پرولین (L-Proline) توسعه و محافظت از پوست و بافتهای همبند است. پرولین (L-Proline) نوعی پروتئین به نام کلاژن تولید میکند که نقش مهمی در حفظ بدن دارد. برخی از افراد حتی آن را جزء چسبی مینامند که بدن را یکپارچه نگه میدارد. همچنین به ترمیم زخمها، بافتهای آسیبدیده پوست و ماهیچهها کمک میکند.
منابع پرولین (L-Proline)
درواقع، پرولین (L-Proline) حدود ۱۰ درصد از کل اسیدهای آمینه موجود در کلاژن را تشکیل میدهد. بهاینترتیب، غذاهای حاوی کلاژن مانند آب استخوان، بال مرغ (باپوست) و ژلاتین منابع غنی این اسید آمینه هستند. بیشتر گوشتها، ماهیها و غذاهای لبنی نیز حاوی این آمینو اسید هستند.
کاربردهای پرولین (L-Proline)
- این آمینو اسید کاربرد عمدهای در حفظ فشارخون، تشکیل کلاژن، پیشگیری از تصلب شرایین و ترمیم بافت دارد.
- اسیدهای آمینه پرولین (L-Proline) بهعنوان پیش ساز گلوتامیک اسید عمل میکند که در تشکیل برخی از ترکیبات مهم مانند گاما آمینوبوتیریک اسید، گلوتامین و گلوتاتیون نقش دارد.
- پرولین (L-Proline) همچنین میتواند به هیدروکسی پرولین تبدیل شود که در یک مولکول پروتئین گنجانده شده است.
- آمینو اسید پرولین (L-Proline) را میتوان در محصولات غذایی، آشامیدنی، دارویی، بهداشت و مراقبتهای شخصی، کشاورزی/خوراک دام/طیور استفاده کرد.
- پرولین (L-Proline) یک اسید آمینه است که بهعنوان مکمل غذایی و بهعنوان طعمدهنده استفاده میشود و در ادویه، پنیر، محصولات گوشتی و ماست و غیره استفاده میشود.
- پرولین (L-Proline) جزء ضروری کلاژن است و برای عملکرد مناسب مفاصل و تاندونها مهم است. همچنین از آن برای سنتز داروهای مختلف مانند داروهای فشارخون بالا استفاده میشود.
- پرولین (L-Proline) و مشتقات آن اغلب بهعنوان کاتالیزورهای نامتقارن در واکنشهای ارگانوکاتالیز این آمینو اسید استفاده میشود. کاهش CBS و تراکم آلدول کاتالیزور پرولین نمونههای برجستهای هستند.
- پرولین (L-Proline) همچنین از اسید آمینههای اساسی در عسل به شمار میرود.
- در دم کردن، پروتئینهای غنی از پرولین (L-Proline) با پلی فنولها ترکیب میشوند تا مه تولید شود (کدورت).
- پرولین (L-Proline) یک محافظ اسمز IS osmoprotectant است و بنابراین در بسیاری از کاربردهای دارویی و بیوتکنولوژیکی استفاده میشود.
- محیط رشد مورد استفاده در کشت بافت گیاهی ممکن است با پرولین (L-Proline) تکمیل شود. این آمینو اسید میتواند رشد را افزایش دهد، شاید به این دلیل که به گیاه در تحمل تنشهای کشت بافت کمک میکند.
اگر این مقاله رو دوست داشتید پیشنهاد میکنم سیستئین رو هم مطالعه کنید.