آشواگاندا (Ashwagandha) یا جنسینگ هندی چیست؟
گیاه آشواگاندا (Ashwagandha) یا جنسینگ هندی یا گیلاس زمستانی، یک درختچه کوچک با گلهای زرده که گیاه بومی هند و آفریقای شمالی هست. از عصاره یا پودر ریشه یا برگ گیاه آشواگاندا (Ashwagandha) برای درمان انواع مسائل استفاده میشه. بسیاری از مزایای آشواگاندا (Ashwagandha) برای سلامتی به خاطر غلظت بالای ویتانولیدها هستش که نشون داده شده این ماده برای مبارزه با التهاب و رشد تومور مؤثر است. (۱)
آشواگاندا (Ashwagandha) یک گیاه دارویی باستانی محسوب میشه. بهعنوان یک آداپتوژن طبقهبندی میشه، به این معنی که میتونه به بدن شما کمک کنه تا استرس رو کنترل کنه. آشواگاندا (Ashwagandha) همچنین مزایای زیاد دیگهای برای بدن و مغز شما فراهم میکنه. بهعنوان مثال، آشواگاندا (Ashwagandha) میتونه عملکرد مغز رو تقویت کنه، سطح قند خون و کورتیزول رو کاهش دهد و به مبارزه با علائم اضطراب و افسردگی کمک کنه. در ادامه این مسائل رو بررسی میکنیم.
مزیت آشواگاندا (Ashwagandha)
در چندین مطالعه نشون داده شده که آشواگاندا (Ashwagandha) باعث کاهش سطح قند خون میشه. در یک مطالعه تست تیوب نشون داده شد که این ماده ترشح انسولین رو افزایش میده و حساسیت انسولینی رو در سلولهای عضلانی بهبود میبخشه. (۲) همچنین، چندین مطالعه انسانی نشون داده که آشواگاندا (Ashwagandha) میتونه سطح قند خون رو در افراد سالم و افراد دیابتی کاهش بده. (۳)، (۴)، (۵)، (۶)
آشواگاندا (Ashwagandha) ممکنه خاصیت ضد سرطانی داشته باشه، مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشون دادن که ویتافرین ترکیبی در آشواگاندا (Ashwagandha) به القا آپوپتوز، یعنی مرگ برنامهریزی شده سلولهای سرطانی کمک میکنه (۷). همچنین از چند طریق مانع رشد سلولهای جدید سرطانی میشه. (۷)
اول اینکه، اعتقاد بر اینِ که ویتافرین باعث شکلگیری گونههای واکنشپذیر اکسیژن (ROS) درون سلولهای سرطانی میشود و عملکرد اونا رو مختل میکنه. دوم اینکه، ممکنه سلولهای سرطانی در برابر آپوپتوز مقاومت کمتری داشته باشن. (۸) مطالعات حیوانی نشون میدن که ممکنه به درمان انواع مختلفی از سرطان ازجمله سرطان پستان، ریه، روده بزرگ، مغز و تخمدان کمک کند. (۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳ )
در یک مطالعه، موشهایی که تومور تخمدان داشتن تنها با ویتافرین تحت درمان قرار گرفتن یا در ترکیب با داروی ضد سرطان کاهش ۷۰-۸۰٪ در رشد تومور رو نشون دادن. این درمان همچنین از شیوع سرطان به بقیهی اندامها جلوگیری کرد. (۱۳) البته هیچ مدرکی نشون نمیده که آشواگاندا (Ashwagandha) تأثیرات مشابهی رو هم در انسان اعمال میکنه، اما تحقیقات حاضر دلگرم کننده هستن.
نقش آشواگاندا (Ashwagandha) بر استرس
آشواگاندا (Ashwagandha) در درجه اول به دلیل تواناییاش در کاهش استرس شناخته شده هستش. محققان گزارش کردن که آشواگاندا (Ashwagandha) با تنظیم سیگنالینگ شیمیایی در سیستم عصبی، مسیر استرس در مغز موشها رو مسدود میکنه. (۱۶) همچنین، چندین مطالعه انسانی کنترل شده نشون دادن که میتونه علائم استرس رو در افراد مبتلا به استرس و اختلالات اضطرابی کاهش بده. (۱۴، ۱۷، ۱۸)
همونطور که میدونید، کورتیزول بهعنوان هورمون استرس شناخته میشه. متأسفانه در بعضی موارد، سطح کورتیزول ممکنه بهطور مزمن افزایش پیدا کنه که میتونه منجر به افزایش سطح قند خون و افزایش ذخیره چربی در شکم بشه. مطالعات نشون دادن که آشواگاندا (Ashwagandha) ممکنه به کاهش سطح کورتیزول کمک کنه. (۳، ۱۴، ۱۵ )
تأثیر آشواگاندا (Ashwagandha) در باروری
مکملهای آشواگاندا (Ashwagandha) ممکنه اثرات قدرتمندی روی سطح تستوسترون و سلامت باروری در مردان داشته باشه. (۱۵، ۱۹، ۲۰، ۲۱ ) در یک مطالعه روی ۷۵ مرد نابارور، در گروه تحت درمان با آشواگاندا (Ashwagandha) تعداد اسپرم و تحرک اونا افزایش پیدا کرد. علاوه بر این، این درمان منجر به افزایش قابل توجهی در سطح تستوسترون شد. (۲۱)
محققان همچنین گزارش دادند گروهی که این گیاه رو مصرف میکردن سطح آنتی اکسیدان در خونشون افزایش پیدا کرد. دقت کنید که این افراد مشکلات ناباروری داشتن و افزایش سطح تستوسترون در بدن اونا، بهعنوان درمانی برای این مشکلشون عمل میکرد، پس همونطور که قبلاً هم گفتیم، آشواگاندا (Ashwagandha) در افراد سالم، بهعنوان تست بوستر عمل نمیکنه.
آشواگاندا (Ashwagandha) چه کمکی به کاهش التهاب میکنه؟
چندین مطالعه روی حیوانات نشون داده که آشواگاندا (Ashwagandha) به کاهش التهاب کمک میکنه. (۲۳، ۲۴، ۲۲ ) مطالعات انجام شده روی انسانها نشون داده که این ماده باعث افزایش فعالیت سلولهای کشنده طبیعی میشه سلولهای ایمنی که با عفونت مقابله و به شما کمک میکنن تا سالم بمونید.
همچنین نشون داده شده که مارکرهای التهاب پروتئین واکنشپذیر C(CRP) رو کاهش میده. این مارکر با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبطِ. آشواگاندا (Ashwagandha) علاوه بر اثرات ضدالتهابی، ممکنه با کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید به بهبود سلامت قلب کمک کنه. مطالعات حیوانی نشون داده که با مصرف آشواگاندا (Ashwagandha)، بهطور قابل توجهی سطح این چربیها در خون کاهش پیدا میکنه. در موشها این کاهش خیلی زیاد و بهصورت مؤثری بوده. درحالیکه مطالعات انسانی کنترل شده نتایج چشمگیر کمتری رو گزارش کردن، اما بازم، کاهش خوبی مشاهده شده. (۳، ۴، ۵، ۶)
نحوه مصرف آشواگاندا (Ashwagandha)
آشواگاندا (Ashwagandha) یک مکمل بیخطر برای اکثر افراد محسوب میشه، البته اثرات طولانی مدت اون ناشناخته هست. بااینحال، افراد خاصی نباید اون رو مصرف کنن، ازجمله زنان باردار و شیرده، افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی هم باید از مصرف آشواگاندا (Ashwagandha) اجتناب کنن، مگر اینکه توسط یک پزشک بهشون داده شده باشه.
این شامل افرادیِ که بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، تیروئیدیت هاشیموتو و دیابت نوع ۱ دارن. علاوه بر این، افرادی که از داروهای مربوط به تیروئید استفاده میکنن باید هنگام مصرف آشواگاندا (Ashwagandha) مراقب باشن، چون ممکنه در برخی افراد سطح هورمون تیروئید رو افزایش بده. همچنین ممکنه سطح قند خون و فشارخون رو کاهش بده، بنابراین در صورت مصرف، باید دوزهای دارو تنظیم بشن.
دوز پیشنهادی آشواگاندا (Ashwagandha) به نوع مکمل اون بستگی داره. عصارههای دارویی از ریشه و پودر برگ خام مؤثرتر هستن. یادتون نره که دستورالعملهای روی برچسبهای دارو رو دنبال کنید. عصاره ریشه استاندارد، معمولاً در کپسولهای ۴۵۰-۵۰۰ میلیگرم یک یا دو بار در روز مصرف میشن.
منابع
۱.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19633611
۲.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25796090
۳.https://blog.priceplow.com/wp-content/uploads/2014/08/withania_review.pdf
۴.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23125505
۵.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757622/
۶.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11116534
۷.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24046237
۸.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26230090
۹.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25368231
۱۰.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17003952
۱۱.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20840055
۱۲.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26650066
۱۳.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25264898
۱۴.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798
۱۵.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19789214
۱۶.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068424
۱۷.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19718255
۱۸.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21407960
۱۹.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23796876
۲۰.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282
۲۱.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822
۲۲.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26989739
۲۳.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26397759
۲۴.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25803089