کاریکا پاپایا(Carica papaya)

papaya
آنچه در این مقاله میخوانید

کاریکا پاپایا (Carica papaya) چیه؟

کاریکا پاپایا Carica papaya که با نام پاپایا یا پاپاو هم شناخته می‌شه یک نوع درخت گرمسیری و میوه‌دار بومی مکزیک و مناطق شمالی آمریکای جنوبی هست. امروزه پاپایا یکی از پر کشت‌ترین محصولات در جهانِ. میوه، دانه‌ها و برگ‌های اون اغلب در انواع آشپزی و طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرن.

برگ پاپایا حاوی ترکیبات گیاهی منحصر به فردیِ که پتانسیل دارویی گسترده‌ای رو در مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشون داده. بااینکه تحقیقات انسانی انجام نشده، اما بسیاری از فرآورده‌های برگ پاپایا، مثل چای، عصاره، قرص و آب‌میوه‌ها، اغلب برای درمان بیماری‌ها و ارتقای سلامت به روش‌های متعددی استفاده می‌شن.

فواید کاریکا پاپایا (Carica papaya)

در این مقاله، 7 فایده و کاربردهای نوظهور برگ پاپایا رو بهتون توضیح می‌دیم.

  • ممکنه علائم مربوط به تب دنگی رو درمان کنه

یکی از برجسته‌ترین فواید دارویی برگ پاپایا، پتانسیل اون برای درمان برخی علائم مرتبط با تب دنگی هست. دنگی ویروسیِ که از طریق پشه منتقل می‌شه و می‌تونه به انسان منتقل بشه و علائمی شبیه آنفولانزا مثل تب، خستگی، سردرد، حالت تهوع، استفراغ و بثورات پوستی ایجاد کنه. (1) موارد شدید هم می‌تونه منجر به کاهش سطح پلاکت در خون بشه. سطوح پایین پلاکت می‌تونه به افزایش خطر خونریزی کمک کنه و در صورت عدم درمان، کشنده ست. (1)

درحالی‌که در حال حاضر هیچ درمانی برای تب دنگی وجود نداره، اما چندین روش درمانی برای مدیریت علائم اون در دسترسِ یکی از اون‌ها استفاده از برگ پاپایا ست. سه مطالعه انسانی که شامل صدها نفر مبتلا به دنگی بود نشون داد که عصاره برگ پاپایا به‌طور قابل توجهی سطح پلاکت خون رو افزایش می‌ده. (2، 3، 4) علاوه بر این، درمان با برگ پاپایا عوارض جانبی بسیار کمی داشت و مشخص شد که بسیار مقرون به صرفه‌تر از درمان‌های معمولیِ.

  • ممکنه قند خون رو متعادل کنه

برگ پاپایا اغلب در طب سنتی مکزیک به‌عنوان یک درمان طبیعی برای درمان دیابت و بهبود کنترل قند خون استفاده می‌شه. (5) مطالعات روی موش‌های مبتلا به دیابت نشون داده که عصاره برگ پاپایا دارای اثرات آنتی اکسیدانی قوی و کاهش دهنده قند خون هست.

این به توانایی برگ پاپایا در محافظت از سلول‌های تولید کننده انسولین در لوزالمعده در برابر آسیب و مرگ زودرس نسبت داده می‌شه. (6) بااین‌حال، هیچ شواهد علمی نشون نداده که اثرات مشابه یا یکسانی ممکنه در انسان رخ بده. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا از برگ پاپایا می‌شه برای کمک به مدیریت سطوح بالای قند خون در انسان استفاده کرد یا نه نیازِ.

  • ممکنه از عملکرد گوارش حمایت کنه

چای و عصاره برگ پاپایا اغلب به‌عنوان یک درمان جایگزین برای کاهش علائم گوارشی ناراحت کننده مثل گاز معده، نفخ و سوزش سر دل استفاده می‌شه. برگ پاپایا حاوی فیبر و یک ترکیب منحصر به فرد به نام پاپائین هست. (7) پاپائین به خاطر توانایی‌اش در تجزیه پروتئین‌های بزرگ به پروتئین‌ها و اسیدهای آمینه کوچک‌تر شناخته شده ست که باعث هضم راحت‌تر می‌شه. از پاپائین حتی به‌عنوان نرم کننده گوشت در آشپزی هم استفاده می‌شه.

یک مطالعه نشون داد که استفاده مکمل از پودر پاپائین که از میوه پاپایا تهیه می‌شه، علائم گوارشی منفی از جمله یبوست و سوزش سر دل را در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) کاهش می‌ده. (8) هیچ مطالعه علمی به‌طور خاص توانایی برگ پاپایا رو برای درمان انواع مشابه اختلالات گوارشی ارزیابی نکرده. بیشتر شواهد حاکی از استفاده از اون برای گوارش بهتر، محدود به گزارش‌های فردیِ و هیچ تضمینی وجود نداره که عملکرد گوارش شما رو بهتر کنه.

پاپایا چیست؟

  • ممکنه اثرات ضدالتهابی داشته باشه

فرآورده‌های مختلف برگ پاپایا اغلب برای درمان طیف وسیعی از شرایط التهابی داخلی و خارجی، از جمله بثورات پوستی، دردهای عضلانی و درد مفاصل استفاده می‌شه. برگ پاپایا حاوی مواد مغذی و ترکیبات گیاهی مختلف با فواید ضدالتهابی بالقوه مثل پاپائین، فلاونوئیدها و ویتامین E هست. (7، 9، 10)

یک مطالعه نشون داد که عصاره برگ پاپایا به‌طور قابل توجهی التهاب و تورم در پنجه موش‌های مبتلا به آرتریت رو کاهش می‌ده. (11) بااین‌حال، هیچ مطالعه انسانی این نتایج رو تأیید نکرده؛ بنابراین تا الآن، شواهد علمی برای تعیین اینکه آیا برگ پاپایا می‌تونه التهاب حاد یا مزمن رو در انسان درمان کنه یا نه کافی نیست.

  • ممکنه به رشد مو کمک کنه

کاربردهای موضعی ماسک‌ها و آب برگ پاپایا اغلب برای بهبود رشد مو و سلامت پوست سر استفاده می‌شه، اما شواهد برای حمایت از اثربخشی اون برای این اهداف خیلی محدوده. برخی تحقیقات نشون می‌دن که سطوح بالای استرس اکسیداتیو در بدن ممکنه به ریزش مو منجر بشه. خوردن غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ممکنه به کاهش استرس اکسیداتیو و درنتیجه بهبود رشد مو کمک کنه. (12) برگ پاپایا حاوی چندین ترکیب با خواص آنتی اکسیدانی مثل فلاونوئیدها و ویتامین E هست. (10)

شواهد قابل توجهی مبنی بر اینکه استفاده موضعی از برگ‌های پاپایا می‌تونه به روند رشد مو کمک کنه، وجود نداره. انواع خاصی از شوره سر ناشی از رشد بیش از حد قارچی به نام مالاسزیا هست که می‌تونه رشد مو رو مختل کنه. (13) برگ پاپایا خواص ضد قارچی رو هم در مطالعات سلولی نشون داده، بنابراین اغلب تصور می‌شه که با مهار رشد قارچ‌های ایجاد کننده شوره سر، از سلامت مو و پوست سر حمایت می‌کنه. (14) بااین‌حال، برگ پاپایا به‌طور خاص علیه مالاسزیا آزمایش نشده، بنابراین هیچ تضمینی وجود نداره که اثرات مفیدی داشته باشه.

  • ممکنه باعث سلامت پوست بشه

برگ پاپایا اغلب به صورت خوراکی یا موضعی به‌عنوان راهی برای حفظ پوستی نرم، شفاف و جوان مصرف می‌شه. یک آنزیم حل کننده پروتئین در برگ پاپایا به نام پاپائین می‌تونه به صورت موضعی به‌عنوان لایه‌بردار برای حذف سلول‌های مرده پوست و کاهش بروز منافذ مسدود شده، موهای زیرپوستی و آکنه استفاده بشه. علاوه بر این، آنزیم‌های برگ پاپایا برای بهبود زخم مورد استفاده قرار گرفتن و یک مطالعه نشون داده که این آنزیم‌ها ظاهر بافت اسکار رو در خرگوش‌ها به حداقل می‌رسونن. (15، 16)

  • ممکنه خواص ضد سرطانی داشته باشه

برگ پاپایا در طب سنتی برای پیشگیری و درمان انواع خاصی از سرطان استفاده می‌شه، اما تحقیقات پزشکی مدرن در موردش هنوز وجود نداره. عصاره برگ پاپایا توانایی قدرتمندی در مهار رشد سلول‌های سرطانی پروستات و سینه در مطالعات سلولی نشون داده، اما هیچ یک از آزمایشات حیوانی و انسانی این نتایج رو تکرار نکردن. (17، 18) اگرچه مصرف برگ‌های پاپایا و سایر غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ممکنه در پیشگیری از سرطان نقش داشته باشه، اما ثابت نشده که اون‌ها توانایی درمانی هم دارن. (19)

پاپایا

ملاحظات ایمنی پاپایا

اگرچه تحقیقات بیشتری برای اثبات بسیاری از فواید ظاهری برگ پاپایا نیازِ، اما سابقه ایمنی خیلی خوبی داره. یک مطالعه حیوانی در سال 2014 نشون داد که برگ پاپایا حتی در دوزهای بسیار زیاد هم هیچ اثر سمی نداره و مطالعات انسانی عوارض جانبی بسیار کمی رو گزارش کردن. (20) گفته می‌شه که اگه به پاپایا حساسیت دارید، نباید برگ‌های پاپایا رو به هیچ شکلی مصرف کنید. علاوه بر این، اگر باردار یا شیرده هستید، باید قبل از مصرف هرگونه فرآورده برگ پاپایا با پزشکتون مشورت کنید.

دوز مصرفی پاپایا

در حال حاضر شواهد کافی برای توصیه دقیق دوز برای هر یک از کاربردهای احتمالی برگ پاپایا وجود نداره. بااین‌حال، مصرف سه دوز حداکثر 1 اونس (30 میلی‌لیتر) عصاره برگ پاپایا در روز برای درمان تب دنگی ایمن و مؤثر در نظر گرفته می‌شه. (21) اگه مطمئن نیستید که باید چه مقدار برگ پاپایا مصرف کنید، با پزشکتون مشورت کنید.

جمع‌بندی

پاپایا یکی از گیاهان به‌طور گسترده کشت شده در جهانِ و میوه‌ها، بذرها و برگ‌های اون برای انواع مختلف استفاده‌های آشپزی و دارویی استفاده می‌شه. برگ پاپایا اغلب به‌عنوان عصاره، چای یا آب مصرف می‌شه و علائم مربوط به تب دنگ رو درمان می‌کنه. سایر کاربردهای رایج شامل کاهش التهاب، بهبود کنترل قند خون، کمک به سلامت پوست و مو و جلوگیری از سرطان هست.

بااین‌حال، شواهد کافی برای تعیین اینکه آیا برای هر یک از این اهداف مؤثر هست یا نه وجود نداره. برگ پاپایا به‌طور کلی ایمن هست، اما اگه به اون حساسیت دارید، نباید اون رو مصرف کنید. قبل از اضافه کردن هر مکمل گیاهی به روتیین بهداشتی و دارویی‌تون، همیشه با پزشکتون مشورت کنید.

ما در تیم بدن خوبا بهتون کمک میکنیم تا درست ترین و کارآمد ترین مکمل‌ها رو برای گنجوندن در روتین روزانتون انتخاب کنید.

منابع

1.https://www.cdc.gov/dengue/symptoms/index.html
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27739263
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27739262
4.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0228699
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23190471
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27128930
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23998013
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23524622
9.https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/1547691X.2016.1149528
10.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31315213
11.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18759075
12.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28243487
13.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30783333
14.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22282629
15.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23248412
16.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28040601
17.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29023013
18.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30505274
19.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28469951
20.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25530788
21.https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4661/rr-4

اشتراک گذاری:

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *