سلام من پویا بیات هستم و در بحث مکملهای آمینواسیدهای غیرضروری امروز میخوایم درباره سیستئین (Cysteine) صحبت کنیم.
سیستئین (Cysteine) چیست؟
سیستئین (Cysteine) یک آمینو اسید نیمه ضروری است زیرا بدن شما میتواند در شرایط عادی آن را از اسیدهای آمینه دیگر، یعنی متیونین (L-Methionine) و سرین (L-Serine) تولید کند. سیستئین (Cysteine) یک آمینو اسید است که بهعنوان بلوک ساختمانی پروتئین عمل میکند. آمینو اسیدها ترکیبات آلی و اجزای سازنده پروتئین هستند.
دستههای مختلف اسیدهای آمینه نقش مهمی در حفظ هموستاز بدن دارند و برای حفظ سلامتی مهم هستند که هر دو آمینو اسید ضروری و غیرضروری در رژیم غذایی مصرف کنید. هنگامیکه سیستئین (Cysteine) بهعنوان مکمل استفاده میشود، عموماً به شکل ان استیل سیستئین (NAC) است. بدن آن را به سیستئین (Cysteine) و سپس به نام گلوتاتیون تبدیل میکند. آنتی اکسیدانها با مواد مضری به نام رادیکالهای آزاد مقابله میکنند که به غشای سلولی و DNA آسیب میرسانند.
تفاوت بین ال سیستئین (L-Cysteine) و دی سیستئین (D-Cysteine)
سیستئین (Cysteine)ها آمینو اسیدهایی هستند که بهطور طبیعی توسط بدن تولید میشوند، اما برخی از افراد میتوانند از منابع اضافی مانند مکملها استفاده کنند که برای ارتقاء سلامت ضروری هستند اما بهعنوان «غیرضروری» طبقهبندی میشود. سیستئین (Cysteine) از متیونین (L-Methionine) که یک اسید آمینه ضروری است، مشتق میشود که نقش ساختاری آن در پروتئینهای بدن ایجاد پیوند متقابل برای افزایش استحکام و مقاومت آنها است.
بهطورکلی، سیستئین (Cysteine) توانایی بدن در ایجاد آنتی اکسیدها را افزایش میدهند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. سیستئین تنها اسید آمینهای هستند که قادر به تشکیل پیوندهای کووالانسی است به این معنی الکترون را بین اتمها به اشتراک گذاشته و باعث اتصال پروتئینها میشوند. ال سیستئین (L-Cysteine) یک افزودنی معمول غذایی است ولی دی سیستئین (D-Cysteine) افزودنی یا طعمدهنده نیست و بیشتر در باکتریها شایعتر است اما هنوز هم میتواند به میزان کمی در غذاهای فرآوری شده وجود داشته باشد.
نقش ال سیستئین (L-Cysteine) در بدن
ال سیستئین (L-Cysteine) بهعنوان یک آمینو اسید پروتئین زا شناخته میشود زیرا در حدود ۲ درصد از پروتئینها بهعنوان بلوک ساختمانی عمل میکند و نقش مهمی در فرایندهای بیولوژیکی ایفا میکند. این اسید آمینه بسیاری از واکنشهای متابولیکی مهم از جمله بیوسنتز لیپیدها و آهن را در بدن تحریک میکند. این ماده منبع اصلی گوگرد برای بدن است. این اسید آمینه پلهای گوگردی ایجاد میکند که به بافتهای پیوندی ما قدرت و استحکام لازم را میدهد. همچنین تولید کلاژن را تحریک میکند بنابراین به پوست ظاهری جوان و با قوام میبخشد.
سیستئین (Cysteine) همچنین جزئی از کراتین است، مادهای که موها و ناخنها را تقویت میکند. این آمینو اسید بهعنوان یک آنتی اکسیدان با آسیب رادیکالهای آزاد به سلولها نیز مبارزه میکند. این ترکیب از استرس اکسیداتیو جلوگیری میکند و پیری طبیعی پوست را کند میکند. این اسید آمینه همهکاره همچنین از کبد در فرآیند سمزدایی حمایت میکند و از مغز محافظت میکند. نکته آخر اینکه سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
فواید سیستئین (Cysteine)
تسکین علائم بیماریهای تنفسی
سیستئین (Cysteine) بهعنوان یک آنتی اکسیدان و خلط آور، مخاط را در مجاری هوایی شما رقیق میکند، میتواند علائم بیماریهای تنفسی را تسکین دهد. بهعنوان یک آنتی اکسیدان، ال سیستئین (L-Cysteine) به پر کردن سطح گلوتاتیون در ریههای شما کمک میکند و التهاب را در لولههای برونش و بافت ریه کاهش میدهد.
افراد مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)، آسیب اکسیداتیو و التهاب طولانی مدت بافت ریه را تجربه میکنند که باعث تنگ شدن مجاری تنفسی و درنتیجه تنگی نفس و سرفه میشود. مکملهای ال سیستئین (L-Cysteine) برای بهبود علائم COPD مفید باشد و افراد مبتلا به برونشیت مزمن نیز میتوانند از فواید ال سیستئین (L-Cysteine) بهرهمند شوند.
برونشیت زمانی رخ میدهد که غشاهای مخاطی در مجاری برونش ریهها ملتهب و متورم شده و مجاری تنفسی ریهها را مسدود میکند. با رقیق کردن مخاط در لولههای برونش و افزایش سطح گلوتاتیون، ال سیستئین (L-Cysteine) ممکن است به کاهش شدت و دفعات خسخس سینه، سرفه و حملات تنفسی کمک کند.
علاوه بر تسکین COPD و برونشیت، سیستئین (Cysteine) ممکن است سایر بیماریهای ریوی و دستگاه تنفسی مانند فیبروز کیستیک، اسم و فیبروز ریوی و همچنین علائم احتقان بینی و سینوسها به دلیل آلرژی یا عفونت را بهبود ببخشد.
کمک به ارتقاء سلامت مغز
این اسید آمینه با تنظیم گلوتامات و بازسازی گلوتاتیون سلامت مغز را ارتقاء میدهد. توانایی ال سیستئین (L-Cysteine) برای پر کردن سطح گلوتاتیون و تنظیم سطح گلوتامات میتواند سلامت مغز را بهبود ببخشد. انتقال دهنده عصبی گلوتامات در طیف گستردهای از عملکردهای حافظه، یادگیری و رفتار نقش دارد. درحالیکه گلوتاتیون به کاهش آسیب اکسیداتیو در سلولهای مغزی مرتبط با افزایش سن کمک میکند.
ازآنجاکه سیستئین (Cysteine) به تنظیم سطح گلوتامات و تجدید گلوتاتیون کمک میکند، ممکن است برای افرادی که دارای ناراحتیهای مغزی و حافظه هستند مفید باشد. اختلالات عصبی ناشی از بیماری آلزایمر باعث کاهش سرعت یادگیری و حافظه فرد میشود.
یکی دیگر از بیماریهای مغزی، بیماری پارکینسون است که با از بین رفتن سلولهایی که تولید کننده انتقال دهنده عصبی دوپامین هستند، مشخص میشود. آسیب اکسیداتیو سلولها و کاهش توانایی آنتی اکسیدانی مغز در این بیماری نقش دارد. به نظر میرسد ال سیستئین (L-Cysteine) عملکرد دوپامین و علائم این بیماری را مانند لرزش را بهبود میبخشد.
کمک به افزایش قدرت باروری مردان و زنان
تقریباً ۱۵ درصد از همه زوجهایی که سعی در باردار شدن دارند تحت تأثیر ناباروری قرار دارند. تقریباً در نیمی از این موارد، ناباروری مردان عامل اصلی است. بسیاری از مشکلات ناباروری مردان هنگامی افزایش مییابد که سطح آنتی اکسیدانهای بدن برای مبارزه با تشکیل رادیکالهای آزاد در دستگاه تناسلی آنها کافی نباشد. استرس اکسیداتیو میتواند باعث مرگ سلولی و کاهش باروری شود.
واریکوسل یکی از بیماریهایی است که باعث ناباروری مردان میشود. هنگامیکه رگهای داخل کیسه بیضه به دلیل آسیب رادیکالهای آزاد بزرگ میشوند این بیماری رخ میدهد. محققان توصیه میکنند که ال سیستئین (L-Cysteine) باید بهعنوان یک گزینه درمانی برای ناباروری مردان در نظر گرفته شود. علاوه بر این، ال سیستئین (L-Cysteine) باروری را در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) با القا یا افزایش چرخه تخمکگذاری بهبود میبخشد.
کمک به تثبیت قند خون
قند خون بالا و چاقی به التهاب در بافت چربی منجر میشود این میتواند باعث آسیب یا تخریب گیرندههای انسولین شود و شما را در معرض خطر بیشتری برای ۲ دیابت نوع ۲ قرار دهد. هنگامیکه گیرندههای انسولین سالم هستند، قند را بهدرستی از خون شما خارج میکنند و سطح آن را در محدوده طبیعی نگه میدارند. با اینحال، به خاطر داشته باشید که تحقیقات انسانی در مورد ال سیستئین (L-Cysteine) برای تأیید این تأثیرات بر کنترل قند خون هنوز کامل نیست.
کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی
این آمینو اسید با پیشگیری از آسیب اکسیداتیو خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. آسیب اکسیداتیو بافت قلب اغلب منجر به بیماری قلبی میشود که باعث سکته مغزی، حملات قلبی و سایر شرایط جدی میشود. ال سیستئین (L-Cysteine) با کاهش آسیب اکسیداتیو به بافتهای قلب خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد.
همچنین نشان داده شده است که تولید اکسید نیتریک را افزایش میدهد که به گشاد شدن رگها و بهبود جریان خون کمک میکند. این امر انتقال خون را به قلب شما تسریع میکند و میتواند خطر حمله قلبی را کاهش دهد.
کمک به تقویت سیستم ایمنی
سیستئین و گلوتاتیون سلامت سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهند. تحقیقات در مورد بیماریهای خاص مرتبط با ال سیستئین (L-Cysteine) و کمبود گلوتاتیون نشان میدهد که عملکرد سیستم ایمنی بدن ممکن است با کمک این اسید آمینه بهطور کامل بازسازی شود. این تحقیق بیشتر در افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) مورد مطالعه قرار گرفته است.
ال سیستئین (L-Cysteine) با ترمیم کامل سلولهای درگیر با ویروس منجر به افزایش قابل توجهی در عملکرد سیستم ایمنی شد. سطوح بالای این آمینو اسید در بدن شما همچنین ممکن است افزایش سلولهای HIV-1 را سرکوب کند. یک مطالعه دیگر نشان داد که در سایر شرایط نقص ایمنی مانند آنفولانزا، سیستئین (Cysteine) ممکن است توانایی تکثیر ویروس را مختل کند. این مسئله میتواند بهطور بالقوه علائم و طول مدت بیماری را کاهش دهد.
نقش ال سیستئین (L-Cysteine) در رشد موها
ال سیستئین (L-Cysteine) بهصورت مکمل خوراکی برای ارتقاء سلامت عمومی و افزایش فعالیت فولیکولهای مو تجویز میشود. محصولات موضعی حاوی این آمینو اسید نیز در حال حاضر برای کمک به رشد موها مورد استفاده قرار میگیرد. مزیت مصرف موضعی ال سیستئین (L-Cysteine) این است که مسیر کوتاهتر و سادهتری را در محل درمان ارائه میدهد.
اثربخشی موضعی (کرمها، لوسیونها، سرمها، روغنها و پمادها) به عوامل نفوذپذیر بستگی دارد تا مواد مغذی یا مواد فعال را مستقیماً به سلولهای فولیکول مو برساند. ال سیستئین (L-Cysteine) به شکل آمینو اسید است که پوست ما میتواند بهراحتی از آن استفاده کند و یک ترکیب غنی از گوگرد است که فولیکولهای مو برای تولید مو به آن نیاز دارند.
نقش اصلی آن برای رشد مو، انرژی بخشیدن، تحریک و احیای روند رشد تارهای مو و ناخن است. ازآنجاکه سیستئین (Cysteine) یک عنصر سازنده است، همراه با رتینول ریزش مو را بهبود میبخشد این کار با معکوس کردن ریزش مو با کاهش میزان تلوژن فولیکولهای مو انجام میشود. تلوژن مرحلهای از چرخه زندگی مو است که فولیکولها در حالت استراحت هستند.
از طرف دیگر، مرحله آناژن زمانی است که فولیکولها بهطور فعال مو تولید میکنند. در بسیاری از موارد ریزش مو، درصد بسیار بالاتری از فولیکولها در مرحله تلوژن قرار دارند. مطالعه آزمایشی که روی ۳۶ نفر انجام شد. پس از درمان با ال سیستئین (L-Cysteine) و مکمل رتینول، شرکتکنندگان افزایش ۱۱ درصدی در مرحله آناژن موها و کاهش میزان تلوژن را تا ۸.۳ تجربه کردند.
تاثیر ال سیستئین (L-Cysteine) در ریزش مو
ال سیستئین (L-Cysteine) تقریباً ۱۰ تا ۱۴ درصد از پوست و مو را تشکیل میدهد؛ بنابراین مصرف مقادیر لازم از این آمینو اسید برای حفظ سلامت عمومی و قوام پوست و مو ضروری است مطالعات اخیر نشان داده است که رژیم غذایی ضعیف با ال سیستئین (L-Cysteine) کم یا بیماریهایی که منجر به جذب کم آن در بدن میشود، از جمله دلایل اصلی ریزش مو هستند.
میزان ال سیستئین (L-Cysteine) موجود در فیبر مو شاخص سلامت مو است (ساختار و بیان ژنها برای یک دسته از پروتئینهای غنی از ال سیستئین (L-Cysteine) در لایههای کوتیکول متمایز کننده و فولیکولهای مو هست.) بهطور مشابه همراه با سایر آمینو اسیدها و پروتئینها، سیستئین (Cysteine) از مو و پرهای حیوانات محافظت میکند.
هنگامیکه مولکولهای ال سیستئین (L-Cysteine) ترکیب میشوند و سیستین را تشکیل میدهند، این اسید آمینه برای ایجاد ساختار کراتینی موهای شما مهم است. هر زمان که تصمیم گرفتید مکمل جدیدی را در رژیم غذایی خود بگنجانید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. در غیر این صورت بهتر است منابع غذایی غنی از این ماده مغذی را در نظر بگیرید یا از یک محصول موضعی مؤثر حاوی ال سیستئین (L-Cysteine) استفاده کنید.
بهبود بافت، درخشندگی و استحکام موهای شما به عوامل زیادی بستگی دارد. افزایش مصرف ال سیستئین (L-Cysteine) ممکن است تأثیرات متفاوتی بر افراد مختلف داشته باشد.
منابع غذایی ال سیستئین (L-Cysteine) برای ریزش مو
بدن میتواند ال سیستئین (L-Cysteine) را برای رشد مو در مقادیر کم تولید کند. همچنین میتوان این اسید آمینه را از منابع غذایی دریافت کرد. غذاهای غنی از سیستئین (Cysteine) زیادی وجود دارد که به تأمین ال سیستئین (L-Cysteine) کمک میشود که شامل سویا، دانههای گندم، سبوس جو دوسر، جو، عدس، جوانه بروکسل، فلفل قرمز، سیر، پیازها و کلم بروکلی است. حداقل دوز توصیه شده برای مصرف روزانه ۱۴۰۰ میلیگرم است. مکملها معمولاً بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیگرم است.
مزایای مصرف ال سیستئین (L-Cysteine) برای خانمها
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
ال سیستئین (L-Cysteine) یک آنتی اکسیدان قوی است که میتواند به زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) کمک کند. این اسید آمینه که چندین دهه در اروپا بهعنوان مکمل تقویت کننده سیستم ایمنی و درمان رایج برونشیت شناخته میشد، بهعنوان یک درمان جامع نویدبخش برای زنانی که مبتلا به عارضه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) هستند، در حال ظهور است.
پنج مزیت بزرگ ال سیستئین (L-Cysteine) برای زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک عبارتاند از:
- باروری را افزایش میدهد
برای تقریباً ۷۰ درصد از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که ناباروری را تجربه میکنند، ال سیستئین (L-Cysteine) ممکن است مفید باشد. یک بررسی نشان داد که در مقایسه با دارونما به تنهایی بهبود قابل توجهی در تخمکگذاری، بارداری و تولد نوزاد سالم ایجاد کرده است. ال سیستئین (L-Cysteine) نشان داده که دارای مزایای مشابه متفورمین برای بهبود میزان بارداری، تخمکگذاری خودبهخود و بهبود قاعدگی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
برای زنانی که به Clomid مقاوم هستند، ال سیستئین (L-Cysteine) ممکن است به بهبود باروری آنها کمک کند. دریک تحقیق مشخص شد که ال سیستئین (L-Cysteine) در زنان مقاوم به Clomid میزان تخمکگذاری را ۹ برابر افزایش میدهد.
- کاهش مقاومت به انسولین
ال سیستئین (L-Cysteine) بهعنوان یک گزینه امیدوار کننده برای زنان مبتلا به PCOS برای بهبود سطح انسولین در حال ظهور است. یکی از عملکردهای مهم L-Cysteine محافظت از گیرندههای انسولین و تأثیر بر ترشح فعالیت گیرندههای انسولین از سلولهای لوزالمعده است. درنتیجه میتواند مقاومت به انسولین را بهبود ببخشد.
متفورمین همچنان یک داروی رایج برای کمک به زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقاوم به انسولین است. مطالعات مختلف ال سیستئین (L-Cysteine) و متفورمین در زنان مبتلا به PCOS را مقایسه کردهاند. زنانی که از ال سیستئین (L-Cysteine) استفاده کردند، نتایج مشابهی را با متفورمین برای بهبود مقاومت به انسولین و همچنین کاهش سطح کلسترول نشان دادند بدون اینکه عوارض گوارشی متفورمین را تجربه کنند.
- بازیابی تعادل هورمونی
مزیت شگفتانگیز ال سیستئین (L-Cysteine) در زنان این است که پتانسیل کاهش سطح آندروژن و تنظیم چرخه قاعدگی را دارد.
- با التهاب مبارزه میکند
ثابت شده است که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک سطوح بالاتری از استرس اکسیداتیو را نسبت به زنان فاقد سندرم تخمدان پلی کیستیک تجربه میکنند. سطح بالای استرس اکسیداتیو میتواند باعث آسیب سلولی و ترویج التهاب شود که از جنبههای منفی متابولیک سندرم تخمدان پلی کیستیک است. ال سیستئین (L-Cysteine) بهعنوان یک آنتی اکسیدان قوی برای مبارزه با استرس اکسیداتیو و کاهش التهاب بسیار مؤثر است.
- به سلامت کبد کمک میکند
گاهی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار بیماری کبد چرب غیر الکلی میشوند. این بیماری میتواند با تغییر سطوح انسولین و تری گلیسرید و با تغییرات در رژیم غذایی معکوس شود. ال سیستئین (L-Cysteine) نشان داده که به بهبود کبد چرب در زنان مبتلا به PCOS کمک میکند.
بهطورکلی، ال سیستئین (L-Cysteine) یک مکمل غذایی است که به خوبی میتواند مزایای بیشماری را برای زنان مبتلا به PCOS ارائه میدهد. اگر علاقه دارید ال سیستئین (L-Cysteine) را امتحان کنید تا ببینید آیا به بارداری شما کمک میکند یا برخی از پیامدهای متابولیک سندرم تخمدان پلی کیستیک مانند کبد چرب و مقاومت به انسولین را کاهش میدهد یا خیر با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود و متخصص تغذیه مشورت کنید تا مشخص شود که چه دوزی برای شما مناسب است.
عوارض جانبی ال سیستئین (L-Cysteine)
- دستگاه گوارش
مصرف ال سیستئین (L-Cysteine) از طریق دهان میتواند منجر به استفراغ، اسهال، درد اپی گاستریک، سوزش سر دل، خونریزی مقعدی، سوءهاضمه و حالت تهوع شود. سوءهاضمه شامل طیف وسیعی از مشکلات گوارشی مانند نفخ، آروغ زدن، ناراحتی معده، کاهش اشتها و گاز است.
- واکنشهای آلرژیک
هنگامیکه برای درمان مسمومیت با استامینوفن بهصورت داخل وریدی ال سیستئین (L-Cysteine) تجویز میشود، ممکن است منجر به واکنشهای آلرژیک شدید شود که شامل تورم بافتهای نرم پوست از جمله لبها، صورت و اطراف چشمها و تورم لایههای عمیق پوست است. مکمل سیستئین (Cysteine) همچنین ممکن است باعث ایجاد واکنش آلرژیک خطرناک شود.
- عوارض پوست
بثورات ممکن است با تجویز داخل وریدی مکملهای سیستئین (Cysteine) رخ دهد. بثورات عمدتاً شامل گرگرفتگی گذرا حملات متناوب قرمزی پوست همراه با احساس سوزش بر روی گردن، صورت و قسمت بالای تنه است.
- دستگاه تنفسی
مصرف بیشازحد ال سیستئین (L-Cysteine)ممکن است علائمی مانند بیحسی در دهان، خوابآلودگی، آبریزش بینی و سفت شدن قفسه سینه را ایجاد کند و ممکن است علائم آسم را شدیدتر کند. اگر مبتلا به آسم هستید، باید فقط تحت نظر پزشک از این مکمل استفاده کنید.
- سیستم عصبی
اگر از ال سیستئین (L-Cysteine) بهصورت خوراکی استفاده میکنید، ممکن است عوارض جانبی سیستم عصبی مرکزی مانند سبکی سر، سرگیجه، ضعف و خوابآلودگی را تجربه کنید. علائم دیگر مانند افزایش فشار داخل جمجمه و سردرد گهگاه پس از مصرف دوز خوراکی رخ میدهد.
تداخلات دارویی ال سیستئین (L-Cysteine)
هنگامیکه این اسیدآمینه بهعنوان داروی تجویزی مصرف شود، احتمالاً برای بزرگسالان بیخطر است. بااینحال، مقادیر زیاد آن ممکن است باعث تهوع و استفراغ، اسهال و یبوست شود. افراد مبتلا به اختلالات خونریزی در صورت مصرف داروهای رقیقکننده خون نباید از این اسید آمینه استفاده کنند، زیرا باعث کند شدن لخته خون میشود. ال سیستئین (L-Cysteine) بوی نامطبوعی دارد که مصرف آن را سخت میکند.
اگر تصمیم به مصرف آن گرفتید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید مصرف ال سیستئین (L-Cysteine) ممکن است اثر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند سیکلوفسفامید، پردنیزون یا آزاتیوپرین را افزایش دهد؛ بنابراین، قبل از مصرف ال سیستئین با این داروها، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. به همین ترتیب اثرات داروهای مورد استفاده برای درمان درد قفسه سینه مانند ایزوسوربید و نیتروگلیسیرین در صورت مصرف همزمان با ال سیستئین (L-Cysteine) قویتر میشود.
این ترکیب همچنین ممکن است خطر عوارض جانبی مانند سردردهای شدید را افزایش داده و منجر به افت فشارخون شما شود؛ بنابراین ال سیستئین (L-Cysteine) را با این داروها فقط پس از تجویز پزشک مصرف کنید. همچنین اگر مبتلا به سیستینوری هستید یک بیماری کلیوی که در آن ال سیستئین (L-Cysteine) بیشازحد از طریق ادرار شما دفع میشود باید از مصرف آن اجتناب کنید. ال سیستئین (L-Cysteine) همچنین ممکن است سطح هموسیستئین، یک اسید آمینه مرتبط با بیماریهای قلبی را افزایش دهد؛ بنابراین، در صورت استفاده از آن سطح هموسیستئین خود را بررسی کنید.
سمی بودن سیستئین (Cysteine)
مرکز پزشکی دانشگاه مریلند گزارش میدهد که دوزهای بسیار زیاد بیش از ۷ گرم سیستئین (Cysteine) ممکن است برای سلولهای بدن شما سمی بوده و باعث مرگ شود. شما همچنین باید از سایر انواع این آمینو اسید مانند D-cystine، ۵-methyl cysteine و D-cysteine اجتناب کنید زیرا آنها نیز سمی هستند.
چگونه میتوانم نیاز روزانه خود به ال سیستئین (L-Cysteine) را برطرف کنم؟
اولین قدم این است که غذاهایی را که حاوی مقدار زیادی ال سیستئین (L-Cysteine) هستند را در رژیم غذایی خود بگنجانید. اینها بیش از هر چیز شامل محصولات غنی از پروتئین مانند گوشت گاو و گوشت خوک، ماهی، تخممرغ، حبوبات، غلات، آجیل و قارچ است.
همچنین میتوانید از مکملهای غذایی حاوی ال سیستئین (L-Cysteine) استفاده کنید. برای داشتن پوست محکم، موهای زیبا و ناخنهای قوی، میتوانید بدن خود را با سایر آنتی اکسیدان ها مانند سلنیوم یا کو آنزیم Q10 تقویت کنید.
مقدار مصرف مجاز ال سیستئین (L-Cysteine)
هیچ توصیه رژیم غذایی خاصی برای ال سیستئین (L-Cysteine) وجود ندارد زیرا بدن شما میتواند مقادیر کمی تولید کند. برای اینکه بدن شما آمینو اسید ال سیستئین (L-Cysteine) بسازد، شما به مقدار کافی فولات، ویتامین B6 و ویتامین B12 نیاز دارید. این مواد مغذی را میتوان در لوبیا، عدس، اسفناج، موز، ماهی آزاد و ماهی تن یافت.
درحالیکه اکثر غذاهای غنی از پروتئین مانند مرغ، بوقلمون، ماست، پنیر، تخممرغ، تخمه آفتابگردان و حبوبات حاوی ال سیستئین (L-Cysteine) هستند، برخی از افراد برای افزایش مصرف سیستئین (Cysteine) خود مکمل NAC را انتخاب میکنند. این مکمل به خوبی جذب نمیشود.
توصیه روزانه مکمل ۶۰۰-۱۸۰۰ میلیگرم NAC است این مکمل را میتوان بهصورت IV یا بهصورت خوراکی، بهعنوان اسپری آئروسل یا بهصورت مایع یا پودر مصرف کرد.
مواد غذایی حاوی ال سیستئین (L-Cysteine) برای بهبود سلامتی
با توجه به USDA، این ۱۰ غذای برتر حاوی بیشترین آمینو اسید به شکل سیستئین (Cysteine) هستند:
- گوشت خوک بدون چربی
- استیک گوشت گاو،
- سینه مرغ بدون چربی
- تن ماهی
- عدس
- بلغور جو دوسر
- تخممرغ
- ماست کمچرب
- دانههای آفتابگردان
- پنیر سوئیسی
علاوه بر این، یک مطالعه در آوریل ۲۰۱۵ در مجله Stroke گزارش داد که خوردن رژیم غذایی غنی از غذاهای حاوی سیستئین (Cysteine) خطر سکته مغزی را کاهش میدهد. همچنین مصرف این آمینو اسید همراه با غذا یا نوشیدنیهای اسیدی (آبپرتقال، نوشابههای کولا) ممکن است حالت تهوع را کاهش دهد.
برای داشتن سلامتی مطلوب از رژیم غذایی مناسب با مقدار زیادی از این غذاهای مغذی و غنی از اسید آمینه لذت ببرید. حتی اگر یافتن غذاهای حاوی ال سیستئین (L-Cysteine) در آن شکل خاص آن ممکن نیست، با پزشک خود در مورد مصرف مکمل NAC برای مزایای بیشتر سلامتی صحبت کنید.
عوارض حاصل از کمبود ال سیستئین (L-Cysteine)
کسانی که همیشه قادر به خوردن رژیم غذایی سالم و متعادل نیستند بهراحتی متوجه میشوند که سیستئین (Cysteine) بسیار کمی مصرف میکنند. عوارض کمبود این اسیدآمینه با شکنندگی موها، ریزش مو، ضعف ناخنها، خشکی و ترکخوردگی پوست و عفونتهای مکرر آشکار میشود.
افرادی که مشکلات کبدی دارند نیز میتوانند از کمبود سیستئین (Cysteine) رنج ببرند، حتی اگر از رژیم غذایی متعادل استفاده میکنند زیرا کبد قادر به تشکیل آمینو اسید به اندازه کافی نخواهد بود. اگر در این رابطه نگران هستید، باید از پزشک خود بخواهید تا سطح این آمینو اسید و کبد شما را بررسی کند.
ال سیستئین (L-Cysteine) برای چه مواردی تجویز میشود؟
این اسید آمینه به طیف گستردهای از شرایط پزشکی کمک میکند. ازآنجاکه میتواند تولید گلوتاتیون را افزایش دهد، برخی از ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی معتقدند که نه تنها با حفظ یکپارچگی سلولها از بیماریهایی مانند سرشان و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند بلکه از روشهای درمانی نیز پشتیبانی میکند.
نتیجهگیری
ال سیستئین (L-Cysteine) اسید آمینه قدرتمندی است که اکثر مردم در مورد فواید آن نشنیدهاند. این آمینواسید باعث افزایش سطح گلوتاتیون (قویترین آنتی اکسیدان بدن) در کبد و بافتهای محیطی میشود و به استرس اکسیداتیو که اغلب زمینهساز مسائل مزمن سلامتی است، کمک میکند.
این اسید آمینه میتواند به افزایش سطح گلوتاتیون در بدن و همچنین سرعت ساخت آن کمک کند و همچنین میتواند در تجدید سطح این آنتی اکسیدان ضروری مؤثر باشد. گلوتاتیون برای بهبود و محافظت از همه سلولها، سمزدایی کبد، مدیریت انسولین و تنظیم هورمونهایی مانند استروژن، پروژسترون و تستوسترون نیز ضروری است.
اگر این مقاله رو دوست داشتید پیشنهاد میکنم آلانین رو هم مطالعه کنید.