سلام من پویا بیات هستم و در بحث مکملهای آمینواسیدهای غیرضروری امروز میخوایم درباره آلانین (Alanine) صحبت کنیم.
آلانین (Alanine) چیست؟
آلانین (Alanine) یک آمینو اسید غیرضروری است که بدن میتواند بدون اینکه آن را از منابع غذایی به دست آورد، از آمینو اسیدهای دیگر تولید کند. آلانین (Alanine) معمولاً در سطوح بالایی در جریان خون اکثر مردم یافت میشود و یکی از غنیترین آمینو اسیدهای موجود در غذاهای پروتئینی است.
آلانین (Alanine) برای چه چیزی خوب است؟
آمینو اسید آلانین (Alanine) به بسیاری از فرآیندهای متابولیکی و فراهم کردن انرژی برای ماهیچهها، مغز و سیستم عصبی مرکزی شما کمک میکند. برخی از شرایطی که این آمینو اسید میتواند به درمان آن کمک کند عبارتاند از خستگی، قند خون پایین (هیپوگلیسمی)، بیماری کبد، کلسترول بالا، پروستات بزرگ شده (هایپرپلازی خوشخیم پروستات) و…
آلانین (Alanine) چهکاری برای بدن شما انجام میدهد؟
آلانین (Alanine) در میان تمام اسیدهای آمینه، یکی از گستردهترین اسید آمینههای مورد استفاده برای ساخت پروتئین است. این یک اسید آمینه گلوکونیک محسوب میشود و از آمینو اسیدهای زنجیرهای (شاخهای) از جمله لوسین، ایزولوسین و والین تولید میشود.
عملکرد آلانین (Alanine)
برخی از مهمترین عملکردهای آلانین (Alanine) عبارتاند از:
- نقش بازی کردن در تبدیل قند (گلوکز) به انرژی، در چرخه گلوکز آلانین که بین بافت و کبد اتفاق میافتد دخالت دارد.
- پردازش ویتامینهای گروه ب
- تجزیه تریپتوفان و ویتامین ب ۶
- کمک به متابولیسم اسید
- افزایش ایمنی
- تسهیل متابولیسم تریپتوفان
- تشکیل کارنوسین، آنسرین و اسید پانتوتنیک (ویتامین ب ۵)
- کمک به ساخت و ترمیم بافت عضلانی
- کمک به کبد برای سمزدایی از خون
- حفاظت از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو
- کمک به حفظ سطح طبیعی کلسترول
- ارائه مغز و سیستم عصبی مرکزی با انرژی
ال آلانین (L-Alanine) در مقابل بتا آلانین (β Alanine)
ال آلانین (L-Alanine) تا حدودی متفاوت از بتا آلانین (β Alanine) است. بتا آلانین (β Alanine) یک نسخه اصلاح شده از اسید آمینه و یک زیر لایه از کارنوسین است که نشان داده شده است که برای جلوگیری از خستگی در هنگام ورزش با شدت بالا کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که کارنوسین بهعنوان یک بافر عمل میکند تا از اسیدی شدن سلولهای عضلانی جلوگیری کند و درنتیجه خستگی عضلانی در طی ورزش را کاهش میدهد.
به همین دلیل است که بتا آلانین (β Alanine) بیشازپیش در حیطه ورزش بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد. مقدار روزانه بتا آلانین (β Alanine)، بین ۴ تا ۶ گرم در روز است که در دوزهای تقسیم شده بین دو تا سه بار در هرروز در حدود دو هفته توصیه میشود. چیزی که باید از آن آگاه باشید این است که بتا آلانین (β Alanine) میتواند باعث ایجاد حس خارش در پوست و یا لبها شود که بهطورکلی بیضرر و موقت است.
۵ کاربرد مهم آلانین (Alanine)
- میتواند به بدن در استفاده از گلوکز (قند) کمک کند
گاهی اوقات از آمینو اسید آلانین (Alanine) برای مدیریت میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت استفاده میشود چراکه در کمک به بدن برای استفاده از گلوکز و جلوگیری از قند خون پایین نقش مهمی ایفا میکند. کبد آن را جذب کرده و به پیروویک اسید تبدیل میکند. این فرآیند برای تنظیم استفاده از گلوکز و مدیریت قند خون مهم است.
- به حفظ سطح سالم و نرمال کلسترول کمک میکند
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد اسید آمینه آلانین (Alanine) میتواند یک اثر کاهش طبیعی کلسترول را داشته باشد، به ویژه هنگامیکه در ترکیب با سایر اسید آمینه مانند آرژنین و گلیسین استفاده شود. این سه مورد معمولاً در قرصهای ترکیبی آمینو اسید مورد استفاده قرار میگیرند. در برخی مطالعات، سطح جذب روزانه آلانین (Alanine) بین ۲۰۰ میلیگرم تا ۶۰۰ میلیگرم در هرروز برای مدیریت مؤثر کلسترول نشان داده شده است.
- انرژی بدن را در دوران روزه داری فراهم میکند
آلانین (Alanine) بهعنوان یک آمینو اسید آمینه، میتواند در کبد بهوسیله عمل کاتالیزور گلوتامیک پیروویک ترانس آمیناز (GPT) (که همچنین با عنوان آلانین آمینوترانسفراز نیز شناخته میشود) تبدیل شود. این آمینو اسید نقش مهمی در تبدیل گلوکز در کبد دارد، بهطوریکه میتواند توسط ماهیچهها مورد استفاده قرار گیرد و از جمله در طول دورههای روزه داری، زمانی که پروتئینهای عضلانی تجزیه میشوند، انرژی بدن را فراهم کند.
- میتواند باعث افزایش عملکرد فیزیکی و ساخت عضله شود
این آمینو اسید غیرضروری بهعنوان یک منبع مهم انرژی برای ماهیچهها و سیستم عصبی مرکزی عمل میکند. کبد میتواند ال آلانین (L-Alanine) را به گلوکز مورد نیاز برای سوخت ماهیچهای، از جمله در طول تمرین تبدیل کند.
ازآنجاکه این پروتئین برای ساخت پروتئینها و توده عضلانی استفاده میشود، میتواند عملکرد فیزیکی و حمایتی را پشتیبانی کرده و بهبود بخشد. ورزشکارانی که در سطوح شدت بالا تمرین میکنند، گاهی اوقات با استفاده از این اسید آمینه عضلاتشان را میسازند.
- از سلامت پروستات حمایت میکند
یکی از قسمتهای بدن که غلظت بالایی از این آمینو اسید خاص دارد، مایع پروستات است. آلانین (Alanine) میتواند به محافظت از غده پروستات کمک کند و دردهای مرتبط با مشکلات پروستات، مانند درد در طول ادرار، درد به خاطر تورم و علائم ناشی از سرطان پروستات را کاهش دهد. برخی مطالعات نشان دادهاند که این آمینو اسید از آپوپتوز القا شده توسط سایتوکاین محافظت میکند و تولید آنتی اکسیدان در سلولها را افزایش میدهد.
علائم و علل کمبود آلانین (Alanine)
ازآنجاکه آلانین (Alanine) یک آمینو اسید غیرضروری است، کمبود آن به شدت کم است، چراکه بدن اغلب افراد آن را به اندازه کافی تولید میکند. با اینحال، افرادی که بسیار فعال، بیمار و یا مضطرب هستند یا کسی رژیمهای کم پروتئین مصرف میکنند و یا کسانی که دچار سو تغذیه هستند ممکن است استفاده از مکملهای این آمینو اسید برای جلوگیری از بروز علائم کمبود، برایشان تجویز شود.
همچنین بزرگسالان مبتلا به بیماری کبد یا دیابت نیز ممکن است دارای سطوح پایین این آمینو اسید باشند که در این شرایط مصرف مکملهای آمینو اسید آلانین (Alanine) میتواند مفید واقع شود.
برخی علائم و نشانههای سطح پایین آلانین (Alanine)
- خستگی
- استقامت و قدرت کم
- ضعف و آتروفی عضلانی (انقباض)
- سرگیجه و ضعف ناشی از اختلالات قند خون
- بدخلقی
- تغییرات اشتها
نحوه مصرف و دوز مصرفی آلانین (Alanine)
استفاده از آلانین (Alanine) به شکل پودر، بین ۱.۱ تا ۲.۳ گرم (حدود یک چهارم تا یک دوم قاشق چایخوری) روزانه توصیه شده که میتواند بین وعدههایی غذایی دریافت شود. دوزهای بین ۲۰ تا ۴۰ گرم در روز بهطور ایمن برای کمک به مدیریت میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت، از قبیل جلوگیری از قند خون بسیار پایین ناشی از انسولین بسیار زیاد استفاده میشود.
هشدارها و عوارض جانبی آلانین (Alanine)
مکملهای ال آلانین (L-Alanine) میتوانند سطح قند خون را افزایش دهند که میتواند برای افراد مبتلا به دیابت درصورتیکه میزان قند خون آنها در حالت عادی یا بالا باشد، مشکلساز شود. هر فرد مبتلا به دیابت باید پیش از استفاده از مکملهای آلانین (Alanine)، به پزشک خود برای نظارت بر میزان قند خون خود مراجعه کند.
هنگام شروع هر مکمل جدید، از جمله اسیدهای آمینه، همیشه دستورالعملهای مصرف را به دقت بخوانید. مصرف دوزهای بالا آمینو اسیدها احتمالاً باعث مشکلات گوارشی، خارش و سوزن شدن پوست میشود.
اگر این مقاله رو دوست داشتید پیشنهاد میکنم گلیسین رو هم مطالعه کنید.